PUBLICITAT

Consellers de comú sense sou

  • Seria enviar un missatge de realisme i de consciència social a la població
PERE MAS SUÑÉ

La situació econòmica al nostre país, segons ens deia fa un parell de dies la Cambra de Comerç, mostra senyals d'alarma i no es veu cap mena de revifada a curt termini.

Algú hauria de començar a Andorra donant exemple i participar en l'escalada per sortir del toll econòmic internacional en el qual Andorra també està present.

Ja fa uns dies que se'm va ocórrer pensar que són molts els consellers de comú que dediquen un temps setmanal al càrrec polític, però que normalment segueixen ocupant els seus llocs de treball amb normalitat. És a dir, que tenen el sou de l'empresa on ja treballaven abans dels comicis i el sou de conseller de comú. Jo recordo que quan vaig estar durant quatre anys conseller de comú, l'empresa on treballo des de ja fa molts anys em va seguir pagant tot el salari, cosa que he d'agrair, malgrat dediqués algunes hores setmanals a la corporació comunal.

El dimarts 13 em va convidar a dinar un amic que és un polític rellevant a la parroquià d'Ordino, érem en total tres a la taula d'un restaurant de moda al centre de la capital.

Com no podia ser d'una altra manera, vàrem parlar d'eleccions tota l'estona i no em vaig poder contenir d'explicar-los la meva nova idea. Així que els vaig dir que en la propera reunió que fes el nostre grup a Ordino per parlar d'eleccions proposaria que els candidats que es presentin a les comunals del desembre vinent renunciïn al sou de la corporació sempre que conservin la feina que actualment ja tenen. És a dir que si deixen, perden o tenen excedència rebin el sou del Comú i si segueixen tenint la seva activitat professional normal renunciïn al mateix.

Malgrat les dificultats que es van expressar al principi i retocs d'opinió, crec que els tres vàrem acabar pensant que aquest fet solidari amb la parròquia i jo diria també amb el país era possible.

El cas dels cònsols és diferent: són persones que dediquen molt més que la jornada laboral i crec que és d'obligació que percebin un salari. El consellers a ple temps –si més no en els comuns més petits, com el d'Ordino– tampoc no són necessaris, ja que al meu entendre a ple temps ja hi ha els funcionaris.

Per tot això, penso proposar que els futurs consellers facin la seva feina de forma altruista i amb voluntat única de servir al poble.

Tot plegat significaria un estalvi important per al Comú que tots els ciutadans sabríem agrair i a més seria una classe magistral de patriotisme que crec que molts futurs elegibles es poden econòmicament permetre.

Seria mostra que tenim candidats que són solidaris i que saben que tots tenim l'obligació en èpoques de vaques magres d'ajudar a les nostres institucions perquè algun dia li puguem veure el melic a la tant poc volguda crisi.

I, és més, seria enviar un missatge de realisme i de consciència social a la població, especialment a aquelles persones que cobren salaris molt baixos: en èpoques de crisi es fa molt difícil explicar a persones que treballen moltes hores cada dia per cobrar un salari de 1.000 euros que n'hi ha que cobren 1.300 o 1.400 euros per una dedicació molt parcial.

¿I vostè, què en pensa?

Conseller del Comú d'Ordino del 2000 al 2003

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT