PUBLICITAT

Accident a Marcoule

FRANCESC RODRÍGUEZ

L'accident al centre de tractament i reciclatge de residus de Marcoule torna a portar el debat sobre l'energia nuclear a primera línia. Malgrat haver de lamentar almenys una víctima, sembla que l'explosió d'un forn en el qual s'efectuaven labors de tractament de residus metàl·lics no ha comportat cap fuita radioactiva. Les autoritats van voler minimitzar l'impacte de l'incident, havent estat qualificat pel ministre d'indústria francès d'accident industrial. Evidentment, les associacions ecologistes s'exclamen i lamenten que es vulgui prendre el pèl a la gent.

Més enllà d'incidir en el debat sobre l'energia nuclear, m'agradaria posar de relleu dos fets concrets en relació amb l'accident. El primer, és la –suposo que relativa– tranquil·litat manifestada pels habitants més propers al lloc de l'explosió. A més de recordar a qui els vol escoltar que saben com reaccionar si es produeix qualsevol tipus d'incidència i que les mesures de seguretat són molt grans, sembla que una majoria posa per davant, a l'hora de valorar la perillositat de la instal·lació, els llocs de treball i l'activitat paral·lela que genera el centre nuclear, front a una eventual incidència de conseqüències més greus que les de l'accident de fa dos dies.

La reacció, però, no ha de sorprendre: en aquest sentit ahir recordaven diferents mitjans de comunicació espanyols que els alcaldes de les ciutats candidates a acollir un magatzem de residus nuclears havien guanyat de forma àmplia les eleccions municipals del maig passat. La crisi i l'ocupació passen per davant de certes pors.

Un segon element destacable, a un nivell totalment diferent, és el paper que, una vegada més, els mitjans alternatius han jugat en la circulació de la informació. Encara que les autoritats van trametre informació fidedigna i puntual sobre l'accident, sembla que les dades que els mitjans socials de comunicació anaven penjant a Internet es van convertir sovint en referent. Una situació a la qual estem, també, cada cop més acostumats.

Historiador

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT