PUBLICITAT

La xarxa irromp en política

FERNANDO JÁUREGUI

Bé, si Rubalcaba ha cedit per fi i s'ha fet amic de Twitter, és que la cosa progressa. Em diuen que Rajoy també mantindrà, en no gaire temps, un xat amb els internautes a través de les xarxes socials. Ni un ni un altre són precisament el que es diu uns pioners ni uns experts en la matèria, però aniran aprenent per força i ambdós han comprovat que, ara, la política ha de tenir un component important de conversa a través de les xarxes, directament amb el votant.

Els va a costar aprendre aquest tarannà dialogant a alguns dels nostres polítics, tan acostumats a la penombra, a la distància, a manejar les coses en la intimitat del aparell. De fet, la compareixença del candidat socialista aquest dilluns al Twitter ni tan sols va ser un trending topic (l'assumpte més rellevant) de la jornada. Les seves amb prou feines setze respostes a les més de mil sis-centes preguntes rebudes no justificaven majors entusiasmes.

Miri vostè, per contra, el que ha fet Barack Obama, que és un avançat en la comunicació on-line. Com si es tractés d'un anunci per descarregar una aplicació de mòbil, el president nord-americà ha fet una crida desesperada a la ciutadania. Perquè, si el 2 d'agost no s'ha arribat a un acord sobre el deute amb els republicans als Estats Units, el Govern federal haurà de declarar-se en suspensió de pagaments, amb repercussions econòmiques nacionals i internacionals ara inimaginables.

Així que, ni curt ni mandrós, el president del país més poderós del món ha demanat als internautes que enviïn missatges als representants de l'oposició perquè se sentin obligats a pactar: «Si desitja un enfocament equilibrat per reduir el dèficit, que el seu membre del Congrés ho sàpiga; si creu que podem resoldre aquest problema a través del compromís, enviï aquest missatge».

La Casa Blanca es va a col·lapsar, diuen els assessors del president, perquè tothom vol aquest pacte necessari. I ja saben la moralitat: el pacte no és solament convenient als Estats Units, és clar. Però aquí, on els nostres polítics, en general, estan a anys llum internàutics d'Obama, la confrontació és tal que no es consensua ni el nom del nou responsable de RTVE... Així que enviï el seu missatge de #pacte, però solament a la Casa Blanca i a la Càmera de Representants i el Senat... dels Estats Units.

Periodista



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT