PUBLICITAT

L'eficiència energètica

  • Durant el dia, n'estic segur, consumim i posem en funcionament molts aparells que no són necessaris
JOSEP CORDOMÍ

Ningú pot preveure amb certesa les conseqüències d'un possible canvi climàtic, però sabem que sí poden haver-hi conseqüències. Des de que l'home mesura la temperatura, en plena època industrial, fa uns 160 anys, aquesta ha augmentat 0,5ºC i es preveu un altre augment d' 1ºC l'any 2020 i de 2ºC al 2050. Nosaltres mateixos podem treure conclusions... ¿què succeeix amb el gel quan de -1ºC passa a +1ºC?

Les energies renovables han cobert pràcticament la totalitat de les nostres necessitats energètiques. Durant els últims anys només han estat superades pel carbó i, a partir de l'any 1950, pel petroli i el gas natural. Tota l'energia nuclear del món només cobreix uns 400 GW. Malgrat haver-hi 450 centrals nuclears instal·lades, hem de tenir en compte que es cobreix una part poc significativa dins el consum mundial.

El que farem amb l'energia durant els pròxims 20 anys tindrà una influència molt significativa en el clima de la segona meitat del segle actual i del següent. És per aquest motiu que cada dia, entre tots, hem d'incidir amb la reducció del consum energètic d'origen fòssil i hem d'utilitzar energies sense impacte ambiental. Cal incrementar l'eficiència energètica, encara que això tingui uns límits econòmics i termodinàmics, l'home és qui els ha d'eliminar.

ÉS NECESSARI reduir el consum energètic, sabent que la millor energia és la que no es consumeix i que el primer estalvi energètic passa per un mateix. Els que més poden influenciar en l'estalvi energètic són les persones que es dediquen a projectar i a fer les instal·lacions, així com totes les persones que tenen un ressò mediàtic: predicant amb l'exemple.

No admeto a la gent, en general i, molt menys als que ocupen un càrrec públic com, per exemple, algun polític que em digui: «bé, ja podem gastar energia, com que està subvencionada i, personalment, no em costa res, la podem gastar deixant les llums enceses, deixant l'aixeta de l'aigua oberta dels llocs públics o utilitzant l'ascensor sense necessitat... com que jo no pago!». Sempre cal pensar en els petits detalls per a que influenciïn en la globalitat (moltes petites coses, sumades, fan una globalitat). No cal consumir pel fet de consumir o malgastar quan no fa falta. Durant el dia, n'estic segur, consumim i posem en funcionament molts aparells que no són necessaris. Cadascun pot analitzar el que podria estalviar durant un dia.

Les bombetes de baix consum en una casa poden reduir 4 o 5 vegades el consum energètic de la il·luminació; utilitzant electrodomèstics i calderes de calefacció d'alt rendiment del tipus A podem reduir la meitat de l'energia; pujar escales, sempre que es pugui, enlloc d'agafar l'ascensor suposa una reducció del 100%, aquestes, juntament amb unes altres, són coses que podem fer molt ràpidament i comporten un important estalvi energètic.

RECORDEM que és el sector energètic, amb un 78%, el responsable de les emissions totals de gas d'efecte hivernacle dins la Unió Europea, d'aquestes el transport suposa 1/3 part. És important la creació d'infraestructures de transport públic i utilitzar-les, enlloc del privat.

Si treballem per l'eficiència energètica produirem nous llocs de treball, farem una reducció econòmica important. Podríem treballar més consumint menys i, a més a més, contribuiríem a la millora del medi ambient.

El potencial econòmic de l'eficiència energètica depèn tant de l'avaluació tecnològica com dels preus actuals i previstos de l'energia. Els consumidors es beneficiaran quan la relació cost/benefici sigui positiva, sinó ningú es llançarà a l'estalvi. Estalviar, en gran mesura, es pot fer de mica en mica canviant alguns hàbits que requereixen algun sacrifici i renunciant a alguna que altra comoditat. Ara podem fer-ho voluntàriament, sinó, més endavant, haurem de fer-ho per força.

Enginyer Industrial de l'Ajuntament de Puigcerdà



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT