PUBLICITAT

Agències de desqualificació

ISAÍAS LAFUENTE

Les agències de qualificació de risc s'estan convertint a passos engegantits en agències de desqualificació i en institucions d'alt risc. La seva miopia per prevenir la crisi que patim va ser monumental i la insolvència dels seus dictàmens passats, prestigiant amb altes qualificacions subproductes financers que van esdevenir en pures escombraries o avalant amb notes d'alta solvència el deute de gegants financers com Lehman Brothers fins al límit de la seva fallida, han quedat a benefici d'inventari. Aquest mateix any, després de mesos d'investigació, el Congrés dels EUA va dictaminar que el trio Fitch, S&P i Moodys van ser peces essencials en la maquinària de destrucció financera que ha fet tremolar les economies de mig món. Però aquí segueixen, impertèrrits, implacables, impúdics.

L'última, la decisió de Moodys de rebaixar de cop la qualificació del deute portuguès no un ni dos ni tres, sinó quatre graons, només pot qualificar-se d'indigna. ¿Ha passat alguna cosa substancial a Portugal des de fa tres mesos, quan l'agència ja va rebaixar la qualificació del seu deute? Gens, tret que el país ha posat en peus programes d'ajust, pactats i supervisats per Brussel·les, i s'ha compromès a ampliar-los si fos necessari per tal de sanejar els seus comptes i regenerar la confiança dels mercats. I ho ha fet amb un nou Govern sortit de les urnes amb una majoria suficient com per emprendre les reformes estructurals que els reclamen, entre uns altres, la pròpia Moodys.

Però de res serveix l'esforç polític del seu Govern ni el sacrifici brutal dels ciutadans. La mera especulació de l'agència que Portugal podria necessitar un nou rescat va elevar la seva prima de risc fins als 1.000 punts bàsics, amb el que tindrà més dificultat per finançar-se als mercats i, si ho aconsegueix, haurà de pagar pels seus bons més del quàdruple del que paga Alemanya. D'aquesta manera les seves arques públiques es buidaran encara més, els portuguesos seran més pobres i durant més temps, i la recuperació es farà cada vegada més difícil. És a dir, el profeta haurà aconseguit que la seva profecia es compleixi. Ara Portugal i la UE clamen contra l'escàndol i defensen la creació d'una agència de qualificació europea que trenqui l'oligopoli de les nord-americanes. Ha tingut anys per promoure-ho. Però potser calgui fer una mica més i investigar si algunes de les pràctiques d'aquestes agències que semblen un delicte, efectivament ho són. I actuar en conseqüència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT