PUBLICITAT

El Versailles fa 40 anys

EMILIO J. LÓPEZ // Periodista

El popular restaurant Versailles de Miami (Florida) va celebrar ahir el seu 40 aniversari com a centre neuràlgic de l'exili cubà, baluard de la saborosa cuina criolla i visita obligada per a polítics que s'apropen a assaborir el seu cafè tallat i deixar-se veure.

Situat al carrer Vuit, eix del populós barri de la Petita Havana, el Versailles i els seus famosos pastissets de guaiaba i cafè ben carregat formen ja part essencial de la història i la vida quotidiana dels cubans de Miami.

I és que aquest establiment ha esdevingut centre sentimental dels cubanoamericans de la ciutat, aquells que, en el seu interior d'aire exageradament kitsch i grans miralls versallescos, intercanvien confidències i xafarderies i, entre burles i vores, fan càbales sobre la fi del castrisme.

Molts, no obstant això, prefereixen enfilar records i nostàlgies, formar petits grupets al costat de la finestra que dóna al carrer, per on les cambreres despatxen cafè cubà, tallats i coladitas a la clientela.

És sobretot en temps d'eleccions quan els polítics s'apropen a aquest local per mostrar la seva simpatia cap a la comunitat cubana en l'exili, la seva cultura i la causa de la llibertat a la illa. Així ho van fer en passades campanyes electorals Mike Huckabee, Mitt Romney o John McCain.

Presidents nord-americans com Ronald Reagan, George W. Bush o Bill Clinton han apreciat els forts sabors de la cuina de l'emblemàtic Versailles, des del garrí rostit o fins a la cua encesa, passant pel contundent ajíaco.

«Obama també haurà de venir», va dir Felipe Valls fill, de la família propietària del local, qui deixa entreveure en els seus comentaris que és molt probable que el president nord-americà visiti el restaurant el proper any. Explica que «el mateix Clinton, demòcrata que no va tenir molt vot cubà, va venir aquí a donar les gràcies als que l'havien votat». Això sí, explica que les mesures de seguretat van ser extremes: «Van revisar els sostres, les cambres frigorífiques, la cuina... i fins i tot un tipus va provar abans el menjar que es va preparar per al banquet».

No oculta Valls l'orgull que li produeix constatar com el que va començar sent un «petit local hagi anat creixent durant anys i expandint-se fins a convertir-se en una alguna cosa més que un restaurant: en un centre social i cultural per a tots els cubans».

«Els cubans miren el Versailles com una extensió de Cuba als EUA», subratlla Valls, qui defineix categòric aquest establiment com un «símbol, un emblema de la cubania aquí a Miami». En aquest sentit, apunta que el restaurant «ha atès durant quatre dècades a milers de cubans, des d'avis a néts», que es troben aquí amb «part de la cultura cubana perduda» quan van sortir de l'illa.

Per celebrar quatre dècades de bon menjar i «cubania», la família Valls va cobrar ahir els mateixos preus que oferia al començament: El bistec de cap de bestiar (palomilla) a 3,25 dòlars (2,32 euros), el picadillo a la cubana a 1,95 (1,39 euros), l'arròs amb pollastre a 2,25 dòlars (1,60 euros), i el popular sandwich cubà a 1,45 dòlars (1,03 euros).

És el cor de l'exili anticastrista i, amb vistes a l'eventual mort de Fidel Castro, mitjans com la CNN ja han contractat places per a les seves unitats mòbils davant del restaurant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT