PUBLICITAT

El vol del Picurt

  • És un crit reivindicatiu d'una cultura i una entitat pròpia pirinenca
ANTONI POL I SOLÉ // Arquitecte

Amb la cinquena edició de la mostra de cinema de muntanya dels Pirineus el PICURT ha aixecat el vol.

En la seva constant, decidida, progressiva i conscient evolució, el PICURT ha estat arbre, isard, conill, vaca i enguany ocell trencalòs oferint-nos amb les seves mirades, una visió distinta del territori que trepitgem però desconeixem del tot o almenys des dels altres punts de vista que metafòricament procuren altres coprotagonistes que ens acompanyen en l'ocupació d'aquests Pirineus, tant oblidats i alhora presents, tant desconeguts i alhora retratats, tant marginals i alhora necessaris, tant impotents i alhora plens de potencialitats, tant maltractats i alhora estimats, tant negats i alhora generosos, tant desconsiderats i alhora vitals.

Cinc anys de camí esbossen ja una carretera que esdevindrà autovia sense necessitat de malmetre arbres ni animals, ni sòls ni cels, ni persones ni somnis, i per això aixequen el vol.

Un vol que el CEP no fa sol.

Aquesta associació cultural (Cultura i entorn del Pirineu), nascuda amb la finalitat de fomentar i divulgar la muntanya en general i el Pirineu en particular, ens convida i ens envola a tots. Imatges i sons d'ahir, d'avui i de demà ens arrelen a un futur que pot i ha d'esdevenir perquè el projecte ja existeix i només cal que cada dia siguem més a creure-hi i actuar per a fer-lo possible.

Sis curts i un dia al 2007, tres curts i dos dies al 2008, vint-i-cinc curts i quatre dies al 2009, quaranta-tres curts al 2010, cinquanta-dos curts i 5 dies al 2011 ... La Seu d'Urgell i Artedó reneixen de les seves cendres durant cinc dies l'any mostrant el temps, alhora memòria, realitat i esdevenidor.

Alemanya, Andorra, Àustria, Bèlgica, Bolívia, Brasil, Catalunya, Cerdanya, el Pirineu, Espanya, França, Geòrgia, Groenlàndia, Iran, la Seu d'Urgell, Llenguadoc, Marroc, Mèxic, Pallars Paquistan, Perú, Regne Unit, Rússia, Suïssa i Xile hi han estat presents enguany.

El PICURT és un crit reivindicatiu d'una cultura i una entitat pròpia pirinenca.

El PICURT és art, reivindicació social, identitària, d'un model sostenibilitat a recuperar, pedagogia, turisme, cultura, festa i més, a través del cinema, aquesta dimensió virtual que permet contenir el temps i transcendir-lo ...

A les produccions pròpies s'hi van afegir jornades d'aportació de pensament, experiència i projecte.

Un PICURT que està esdevenint èpic i alhora e.picurt. Decididament PICURT, propi de curts, es fa curt i cal que el seu esperit s'allargui i perduri tot l'any. La construcció de l'imaginari col·lectiu pirinenc del futur passa per la reconstrucció de l'imaginari col·lectiu del passat però també per la dinamització de l'imaginari col·lectiu present, (Andorra TV i Pirineus TV i altres hi tenen molt a dir) i per la projecció, conscient i endavant, de la cultura que generem i compartim a nivell pirinenc, cap al context global del qual formem part. PICURT és ocell i porta, real i alhora virtual, de cultura pirinenca oberta dins del món.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT