PUBLICITAT

Refugiats

FRANCESC RODRÍGUEZ

Amb motiu del cinquantè aniversari de la creació de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR), el 2001 es va fixar el dia 20 de juny com a Dia mundial del refugiat. Dilluns passat, coincidint amb aquesta celebració, l'ACNUR va fer públiques les dades del document Tendències globals 2010, informe que publica anualment i en el qual fa un balanç de la situació en la qual es troben, a nivell mundial, els refugiats, les persones desplaçades, les que demanen asil o les apàtrides, entre altres.

L'informe d'aquest any, malauradament, presenta poques variacions en relació amb els anteriors dels darrers anys. En ell es fa evident el desequilibri que presenta el suport internacional a aquestes persones desplaçades de forma involuntària, constatant que quatre cinquenes parts d'aquestes són acollides per Estats en vies de desenvolupament –generalment veïns dels seus països– i que en el primer món s'instal·la cada vegada més un sentiment hostil cap a les mateixes. En aquest sentit l'Alt Comissionat, António Guterres, va exposar en el moment de fer la presentació de l'informe que «La por davant una suposada allau de refugiats sobre els països industrialitzats és exagerada o s'ha associat de manera errònia amb les qüestions d'immigració».

Sense baixar gaire en el detall, algunes de les xifres exposades en el document són més que preocupants: per exemple, a nivell mundial el nombre de persones desplaçades supera els 43 milions –aproximadament la població d'Espanya–, dels quals més de 27 milions –la xifra més elevada dels darrers deu anys, tot i que gairebé tres milions de persones han pogut retornar a casa seva el 2010– són desplaçats a l'interior del propi país. Una altra dada esgarrifosa: de les gairebé 850.000 sol·licituds d'asil, 15.500 són de menors no acompanyats. Alguns refugiats porten més de 30 anys a l'exili: és el cas de molts dels tres milions d'afganesos exiliats des del 1979, any de la invasió soviètica. I està clar que la situació no està en vies de millora.

Historiador



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT