PUBLICITAT

Diagnòstic social

FRANCESC RODRÍGUEZ

Sens dubte, una de les informacions més rellevants que podíem llegir ahir a la premsa nacional era la relativa als resultats principals de l'estudi promogut per Càritas Andorrana sobre la situació social a Andorra. Deu anys més tard de la realització per part d'aquesta entitat d'un estudi similar veiem que, malauradament, les coses no han canviat massa.

Evidentment, no faré una anàlisi dels resultats que es van presentar públicament dilluns, l'espai assignat no m'ho permet. Més enllà de comentar dades objectives –que n'hi ha moltes, encara que no es tracti de l'estudi complet– m'interessa posar de relleu dues consideracions més subjectives, ja que es refereixen a la percepció personal que els ciutadans que van respondre l'enquesta tenen sobre les mateixes.

En primer lloc, i en relació amb els serveis que existeixen entorn de la seva llar, sobre els vuit considerats –centres d'oci per a joves, centres escolars, centres de salut, centres de serveis socials, centres per a gent gran, parcs infantils, guarderies i centres esportius– els dos que els ciutadans consideren que, tot i existir, són clarament insuficients són els centres d'oci per a joves i els centres per a gent gran.

Penso que és una dada significativa i que caldria tenir ben present en el moment d'establir prioritats pel que fa a les polítiques socials a desenvolupar.

L'altra percepció manifestada que vull remarcar és el fet que el 56,5% de les persones entrevistades consideren que a Andorra hi ha moltes desigualtats socials i que són menys del 9% les que pensen que hi ha poques desigualtats o que no n'hi ha.

Serà interessant analitzar aquestes dades de forma més detallada, però és evident que una immensa majoria dels ciutadans pensa que estem vivint en una societat no igualitària socialment; això ens hauria de fer reflexionar i, sobretot, actuar, especialment si tenim en compte que més del 75% de les persones enquestades afirmen que, segons la seva percepció, aquestes desigualtats han augmentat en els darrers anys.

Historiador



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT