PUBLICITAT

¿Evolució o revolució política?

  • Els canvis socials dels últims anys obliguen a redefinir prioritats i actituds ja obsoletes
ÒSCAR ORDEIG

L'escriptor francès André Gide deia que «el futur pertany als innovadores»; és a dir, a aquelles persones que canvien per tal de fer quelcom nou i novador. Doncs bé, jo hi afegiria que el futur també pertany als que tenen esperit crític i que busquen, incansablement, millors maneres de fer les coses en tots els àmbits de la vida. També en el terreny polític, on els canvis socials dels últims anys han posat de manifest que cal actuar per redefinir prioritats i actituds obsoletes.

Després dels desastrosos resultats de les eleccions autonòmiques del passat mes de novembre, i de les municipals del maig, crec que ja no hi ha cap mena de dubte sobre la necessitat que la gent del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) impulsi una transformació profunda a tots nivells. Canvis de persones, d'idees, d'estructura i de funcionament de partit per recuperar l'essència de la política i respondre davant els veritables protagonistes de la societat: els ciutadans i les ciutadanes.

I no només el PSC ha de fer un canvi de rumb, o un cop de timó, en la manera d'incidir en la cosa pública. També la resta de partits polítics, que s'han convertit en estructures rígides i allunyades de les persones. Els abstencionistes, els indignats, els exclosos i altres persones que no se senten degudament representades amb el sistema polític actual volen respostes i solucions. I les volen ja!

Uns canvis que només poden néixer de les noves generacions i que, inevitablement, suposaran un trencament amb les dinàmiques existents. Això no vol dir que s'hagi de dividir el partit i enfrontar la seva gent, sinó tot el contrari. Cal sumar sensibilitats a través d'una nova manera de fer. A través d'un nou paradigma polític totalment orientat a la societat i a les persones. De fet, els grans canvis o transformacions importants de la societat quasi sempre han vingut després de desfetes o de situacions adverses.

Tanmateix, s'haurà de treballar de valent per tal que la ciutadania es comprometi i s'impliqui més en tots els temes que els afecten. S'ha de lluitar contra l'excés d'individualisme i de falta de compromís en els temes d'interès col·lectiu.

Tinc clar que alguns dels principals reptes que caldrà abordar des del PSC, en breu, seran, entre d'altres, els següents:

1.- Actualització ideològica, de valors i de principis per adaptar-los a la realitat social.

2.- Regeneració de persones, i maneres de fer, al capdavant del PSC.

3.- Adaptar l'estructura política del PSC al ciutadà, i no al revés. Canviar-la per fer-la flexible, dinàmica i transparent. El partit només té sentit per estar al servei del ciutadà.

4.- Un PSC amb perfil propi i autònom respecte el PSOE. Necessitem un projecte propi i de futur per a Catalunya.

5.- Reforma de la Llei electoral per fer llistes obertes, normalitzar la llibertat de vot, etc.

6.- Límits i control al sistema financer, i altres sectors econòmics, per evitar especulacions.

7.- Fomentar una participació real dels ciutadans en les decisions polítiques.

8.- Millorar la democràcia interna dels partits polítics.

9.- Promoure l'ètica i la responsabilitat social i política per una societat més madura.

Si amb el treball de les generacions anteriors vàrem aconseguir que alguns haguem nascut en democràcia, ara cal anar tots a la una per tal de millorar-la i corregir-ne les deficiències. Tots ens hi juguem molt per no posar fil a l'agulla. Tal i com deia Rabindranath Tagore «perquè una revolució tingui èxit ha de redescobrir valors ja oblidats i adaptar-los a les exigències de l'època».

Portaveu del grup municipal PSC-Progrés a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT