PUBLICITAT

L'èxit empresarial contra les castes

  • Un grup d'?intocables' de l'Índia desafia el ferri sistema social amb l'èxit econòmic
PAU MIRANDA

Encara que pertanyen a les castes més baixes de l'Índia, un grapat d'intocables ha aconseguit diluir mitjançant l'èxit empresarial els prejudicis i servir de model para prop de 200 milions d'indis del seu mateix origen.

L'aparició d'emprenedors intocables, un fenomen que cada vegada acapara més atenció de la societat i els mitjans de comunicació indis, ha generat un debat sobre si l'èxit econòmic de desenes o centenars d'empresaris exemplifica o no un canvi en la situació de milions d'indis de les castes més baixes.

Els intocables o dalits («oprimits» en idioma sànscrit) són persones que per origen familiar estan en el lloc més baix del sistema de castes hindú i segueixen sent el segment més desfavorit de la població.

Encara que la Constitució del país, promulgada en 1950, va prohibir qualsevol discriminació per raó de casta, els dalits són objecte de freqüents abusos i maltractaments, sobretot a les zones rurals, on solen ser els encarregats de tasques considerades impures, com netejar latrines o recollir escombraries.

«Des que tinc èxit sembla que no es recorden del meu origen, em respecten perquè tinc diners», afirma Milind Kamble, que figura en els primers llocs d'una llista d'intocables amb èxit publicada per la revista Outlook gràcies a la seva empresa de construcció, que factura a l'any prop de 16 milions d'euros.

Kamble, el cognom del qual és inequívocament dalit, ha aconseguit triomfar malgrat el seu origen «sobretot gràcies a que vaig poder tenir bona formació, però molts dels meus amics d'infància no van tenir aquesta sort».

Un dels grans problemes per a les castes més baixes és la falta d'accés a l'educació mitjana i superior, que deixa al gruix de la població d'intocables amb la formació justa per ser mà d'obra barata i no qualificada.

«La majoria deixen l'escola i els que no ho fan solen acabar en l'àmbit d'humanitats, la qual cosa els aparta dels sectors econòmics que estan liderant el creixement en l'Índia», afirma la professora universitària i experta en castes Vidhu Verma.

L'Estat indi va establir gairebé des del seu naixement un sistema de quotes en serveis i ocupacions públiques reservades a les castes més baixes per compensar una discriminació històrica, però el sector privat ha estat majoritàriament aliè a la integració dels intocables.

«La liberalització econòmica iniciada per l'Índia a partir de 1991 va suposar una obertura que va deixar espai per als petits emprenedors i alguns dalits han sabut aprofitar la seva oportunitat», explica Verma.

«Jo vaig començar guanyant 800 rupies (12 euros) mensuals en una empresa de fotocopiadores, però vaig veure que amb esforç podia progressar i em vaig esforçar fins que en uns anys era el millor pagat de l'empresa» explica N. K. Chandan, un altre membre de la llista de dalits reeixits.

«Un dia vaig veure que el meu cap, d'una casta superior, començava a compartir el menjar del meu plat», explica Chandan referint-se a una arrelada tradició que impedeix a la resta de castes compartir el menjar o la beguda d'un intocable.

«Probablement el fet que hi hagi uns quants dalits milionaris amos de la seva empresa no sigui significatiu en termes quantitatius, però sí serveix de model per a uns altres del seu grup que veuen que hi ha possibilitat de superar els estigmes de les castes inferiors», afirma Vidhu Verma.

«Durant anys els dalits esperàvem que ens alliberessin les castes superiors i l'Estat, però ara veiem que hem de fer-ho nosaltres mateixos», diu l'activista dalit Chandrabhan Prasad, que està elaborant una llista exhaustiva d'emprenedors intocables i que ha ajudat a crear una associació d'empresaris de les castes més baixes.

«Nosaltres som els primers que ho hem de creure –afirma l'empresari Milind Kamble–, la nostra comunitat tradicionalment s'ha oposat al capitalisme, però hem de vèncer els obstacles i les pors».

La societat de castes està lluny de desaparèixer en l'Índia, un país profundament tradicional en alguns aspectes, «però és important que hi hagi exemples que animin a uns altres a trencar determinats estereotips», segons Verma.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT