PUBLICITAT

Cher, la diva que desafia el temps

  • Va saber des de molt petita que «volia ser famosa», segons va admetre ja adulta
FERNANDO MEXÍA

La cantant i actriu Cher va celebra la setmana passada el seu 65 aniversari en el cim de la seva carrera artística, convertida en un estel polivalent que desafia el pas del temps a força de reinventar-se i reconstruir-se físicament.

Estel inesgotable, Cher té a gal·la ser l'única dona que ha aconseguit situar en totes les dècades almenys una de les seves cançons en el més alt de les llistes d'èxits dels EUA des de què debutés en els anys 60.

Títols com a I got you babe (1965), Gipsy, Tramps & Thieves (1971), If I could turn back estafi (1989), The shoop shoop song (1991) o Walking in Memphis (1995) formen part del seu llegat en el qual ocupa un lloc preeminent Believe (1999), el tema més internacional en els seus més de 40 anys sobre els escenaris.

Believe, una immersió de Cher en la música dansi, va ser la targeta d'entrada de l'artista al nou segle aconseguint el nombre un en 23 països i amb més d'11 milions de còpies venudes.

Va posar ritme a l'any 2000 amb Strong Enough i All or Nothing, incloses en el mateix àlbum i va iniciar una gira de més de 120 concerts que va ser seguida entre 2002 i 2005 per un tour de comiat en el qual va realitzar 325 actuacions.

El seu adéu als concerts itinerants va ser simplement un canvi d'estratègia i Cher, a la qual no se li passa pel cap la jubilació, va instal·lar el seu espectacle en el casino Caesars Palace de Las Vegas des de maig de 2008 fins al passat mes de febrer.

Mentre, la veterana intèrpret va rodar la pel·lícula Burlesque, un musical amb Christina Aguilera que es va estrenar el 2010 i que va obtenir aquest any el Globus d'Or a la millor cançó amb You Haven't Seen The Last of Em al que Cher va posar la seva veu.

Nascuda el 20 de maig de 1946 en El Centre, a Califòrnia, la petita Cherilyn Sarkisian (el seu nom real) va saber des de molt petita que «volia ser famosa», segons va admetre ja adulta.

VA PERSEGUIR aquest somni amb tenacitat encara que mai va pensar que ho aconseguiria com a cantant. El seu desig sempre havia estat triomfar en la gran pantalla, alguna cosa que aconseguiria en la dècada dels 80 quan ja era tota una celebritat en la música i la televisió als EUA

Va ser el seu primer marit, Sonny Bono, qui li obriria les portes del món de l'espectacle després de provar sort com a ballarina go-go a Los Angeles.

«Em vaig convèncer que aquesta tímida i prima adolescent amb una veu inusualment profunda tenia fusta d'estel. Tot el que necessitava era a algú que canalitzés el seu talent ocult», va escriure Bono en la seva autobiografia And The Beat Goes On (1992).

Ella tenia 16 anys quan es van conèixer i poc després van contreure matrimoni, una relació que es va perllongar fins al 1975 i que va oferir un període molt fructífer per a ambdós convertits en la parella artística Sonny and Cher que es va consagrar amb I Got You Babe i amb una premiada comèdia televisiva The Sonny & Cher Comedy Hour.

Fruit d'aquesta vida en comuna va néixer Chastity Bono, primera filla de la intèrpret que amb els anys es declararia transexual i se sotmetria a operacions de canvi de sexe fins que oficialment va passar a ser un home, de nom Chaz, al maig del 2010.

EL QUIRÒFAN ha estat un lloc freqüentat també per Cher qui va admetre haver-se operat el nas, els llavis i els pits per motius estètics, encara que s'especula que la llista de retocs inclouria fins i tot l'extirpació de costelles per afinar la silueta, injeccions de botox i altres intervencions per eliminar les arrugues del rostre.

Cher va tenir un segon matrimoni llampec el 1975 amb el rocker Gregg Allman que va durar amb prou feines nou dies a causa de les addiccions del marit, encara que la relació entre ells es va perllongar mesos i va donar origen al segon fill de l'artista, Elijah Blue.

El seu anhelat èxit al cinema es va fer esperar. Després de debutar en un film dramàtic el 1969 (Chastity) i superar els vaivens personals en els 70, els 80 la van encastellar pel cap alt alt d'Hollywood on va treballar a Silkwood (1983) –la seva primera candidatura a l'Oscar–, Mask (1985) i Les bruixes d'Eastwick (1987).

L'estatueta seria finalment seva el 1988 per Moonstruck i es dedicaria en els 90 a projectes menors per abandonar temporalment el cel·luloide després de Faithful (1996) i no tornar fins a Burlesque (2010).

En l'actualitat, Cher prepara un nou disc al costat del productor Mark Bright, que està darrere de coneguts artistes de country com Carrie Underwood, en el que sembla un nou gir en la seva trajectòria.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT