PUBLICITAT

Els secrets de la Ciutat Prohibida

  • Pel spa desfilen belleses de pell de porcellana descendents de l'oligarquia xinesa
MARGA ZAMBRABA

Expliquen que l'emperadriu Cixi usava pols de perles i aigües florals per mantenir la blancor de la seva pell, un dels secrets de bellesa de la fitoterapia xinesa recuperats avui pels salons per als nous rics i famosos del país asiàtic.

Pel spa pequinès de Lily Dl., també coneguda com la Tia Dl., desfilen belleses lleugeres de cabelleres atzabeja i pell de porcellana descendents de l'oligarquia xinesa: unes lluiten per preservar la seva esplendor del pas del temps, unes altres són adolescents que oculten els seus problemes d'acne sota enormes ulleres de sol.

VA SER precisament el seu tractament contra l'acne a força de mel el que li va donar el seu àlies en anglès, Sugar Mama, però Dl. té un remei apropiat per a cadascun dels seus clients.

«Mira la meva pell, mai em maquillo, ni tan sols quan vaig a les festes, perquè el maquillatge té productes químics que destrueixen la pell», explica aquesta dona de 56 anys que aparenta una dècada menys.

Dl. assegura ser el denominador comú de la bellesa d'actrius com Li Bingbing, Jiang Wenli, Gao Yuanyuan i fins i tot de la francesa Juliette Binoche, al costat de la qual apareix en les nombroses fotografies que pengen de les parets del seu saló, Bellesa i Salut Família Real.

L'antiga soca procedeix de la família del seu exmarit, aclareix, però els seus coneixements de Medicina Tradicional Xinesa (MTC) per mantenir la pell immaculada els ha heretat de diverses generacions de dones que en la seva família van tractar tant a aristòcrates de la dinastia Qing (1644-1911) com a funcionaris maoistes.

Enrere va quedar el costum imperial de deformar amb benes els peus «de loto» o la comunista d'amagar les corbes sota pantalons Mao, ara Dl. s'ocupa de millorar l'aspecte de rics, empresaris i polítics dels quals es nega a desvetllar el nom.

«La meva mare tenia molts clients del Govern, perquè el meu pare era funcionari, i la veu es va estenent. Mai he hagut de fer publicitat», explica.

Els seus tractaments combinen la tecnologia sueca, en concret una màquina cicatrizant amb la qual es va fer al país escandinau, amb productes naturals i les fórmules secretes heretades de la seva família.

Conscient que molts d'aquests productes amb misteriosos ingredients exportats a Occident han estat trobats fraudulents per contenir químics prohibits, Dl. es menja els seus beuratges per demostrar que són totalment innocus.

Sabó de mel i propoli, loció de síndria i pols de perles, tractament antioxidant a força de pells i llavors de raïms, màscara de col·làgen i bolet blanc, proteïnes de seda i extractes d'herbes per tenyir el cabell són alguns dels productes que ha patentat i que els seus clients busquen per caixes.

L'esteticista defensa les seves màscares de plàtan, tofu o leguminosas enfront de la cosmètica occidental, als químics de la qual acusa de deixar taques en la pell, un problema que s'accentua amb la radiació de les computadores, segons assegura.

A DIFERÈNCIA de moltes xineses, a la Tia Dl. li agrada prendre el sol, no més de 20 minutos al dia, això sí, i contra tot pronòstic, sense protector solar, un altre dels mites que insisteix a derrocar juntament amb una pràctica molt difosa al seu país, el massatge facial, «que pot causar més arrugues».

La Tia Dl. no és l'única que ha recuperat la tradició holística i preventiva de la medicina xinesa, els cànons de la qual asseguren que per lluir una pell impoluta és necessari depurar el cos amb infusions de dent de lleó, arç o crisantems.

A Pequín o Shanghai proliferen els spa de luxe en els quals es practiquen tractaments rejuvenecedors amb sondes de llum, massatges amb olis i pedres, exfoliacions corporals amb llimona, coco o banana, o tractaments purificadores tibetans a força d'herbes, te, llet de carabassa, safrà i azalea blanca dels Himalaya.

En tots ells la Medicina Tradicional Xinesa (MTC), l'efectivitat de la qual encara és objecte d'estudi a Occident, ocupa un lloc preponderant com a part del «poder tou» de l'emergència xinesa, per la qual cosa hospitals i clíniques combinen la pràctica occidental i l'asiàtica.

«Una pell sense color, groguenca i sense lluentor indica que la persona pateix cansament, falta de vitalitat i de salut», explica a Wendy Shao, doctora de MTC del Beijing United Family Hospital, un dels més cars de la capital xinesa.

Shao indica que també l'obesitat i problemes dels òrgans interns poden reflectir-se en un rostre macilent, per la qual cosa recomana infusions a força d'arç xinès, Kudzu i llavors de Cassia per depurar el fetge, millorar el funcionament del sistema limfàtic i, amb això, de la pell. H

Periodista

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT