PUBLICITAT

L'entorn lingüístic del català

  • Escaldes centra l'atenció de la comunicat catalanoparlant en motiu de la capitalitat cultural d'aquest any
ANTONI POL I SOLÉ

La setena trobada dels Centres d'Estudis de parla catalana en el Recercat, o jornada anual de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana que es celebrarà els propers dissabte i diumenge 14 i 15 de maig a Escaldes-Engordany, és una nova ocasió per reflexionar sobre la nostra situació lingüística i cultural que tot i ser, per sort, clarament oberta al món, té unes arrels fortes i a les quals no només no hem de renunciar sinó que hem de saber cuidar perquè es desenvolupin encara més vigoroses.

El formar part d'una comunitat lingüística de 10 milions de persones (repartides en 4 estats) que tenen el català com a llengua de referència pel seu territori no és menyspreable. Sobretot si aquest territori es troba a l'entorn i a proximitat nostra i el futur d'Andorra es fonamenta en ser una societat dedicada als serveis i al turisme.

Durant tot l'any 2011 Escaldes-Engordany està ocupant el centre d'atenció d'aquesta comunitat catalanoparlant internacional, per la seva condició de capital de la Cultura Catalana 2011.

De manera directa prop de 200 persones es donaran cita al Recercat representant els 114 centres d'estudis que provenen de Barcelona, de Berga, de Besalú, de Vila-Seca, de Gelida, de Caldes d'Estruc, de l'Alguer, de Sant Vicenç de Castellet, de Santa Coloma de Queralt, de Calaceit, de Collbató, de Moià, de la Pobla de Segur, de Torelló, de Girona, de Puigcerdà, de Calonge, d'Horta de St. Joan, de Reus, de Mollerussa, de Santa Perpètua de Mogoda, d'Alcover, d'Argentona, de Begues, de Canet de Mar, de Centelles, de Banyoles, de Sant Feliu de Llobregat, de Ripoll, d'Igualada, d'Altafulla, d'Avià, de Gavà, de Granollers, de Montblanc, de Flix, de les Borges Blanques, de l'Hospitalet de Llobregat, de Sant Cebrià de Vallalta, de Sant Pere de Vilamajor, de Manresa, de Badalona, de Vila-Rodona, de Prats de Lluçanes, de Torroja de Priorat, de Morella, d'Isona d'Ulldecona, de l'Escala, de Terrassa, de Solsona, de Mas de Barberans, d'Alaior, de Mollet del Vallés, de Mont-Roig del Camp, de la Seu d'Urgell, de Santa Bàrbara, de Benavarri, de Riudoms, de Sant Fost de Campsentelles, de Sant Just Desvern, de Santa Coloma de Farners, de la Sènia, de Torredembarra, de Sant Hipòlit de Voltregà, de Tarragona, de Cerdanyola, d'Esterri d'Àneu, de Molins de Rei, de Folgueroles, de Sabadell, de Lleida, de Cervelló, d'Esplugues de Llobregat, de Sitges, de Mataró, de Sant Quirze del Vallès, de Palma de Mallorca, d'Adrall, de Pedreguer, d'Amposta, d'Ontinyent, de Fraga, d'Eivissa, de Figueres, de Vilafranca del Penedès, de Valls, de Maó, de l'Arboç, d'Olot, de Vic i d'Andorra la Vella a través de la Societat de Ciències.

La primera trobada va ser feta a Esparreguera el 2005, la segona a Amposta , la tercera a Lleida, la quarta a Perpinyà, la cinquena a Figueres i la sisena a Badalona.

Aquests centres d'estudis exposaran els seus treballs i publicacions en els estands del tendal emplaçat a la Plaça Coprínceps d'Escaldes (Roc Blanc). I entorn dels 70 centres seran presents a la trobada.

El Recercat d'enguany té previstes 4 exposicions a Escaldes els 14 i 15 de maig, la de Cabassos barata patates del Centre d'Estudis La Lliscó, la de 40 anys de moviments veïnals a l'Hospitalet del Centre d'Estudis de l'Hospitalet, la de Fem Memòria del pantà d'Oliana del Consorci Ruta dels oficis d'ahir, i la de La Vall del Madriu de la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco, a les quals s'ha afegit la de Poesia de la Universitat d'Andorra i Àgora Cultural; i l'exposició Món Agrari de les Terres de Parla Catalana al Santuari de Meritxell entre el 3 i el 29 de maig de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, de l'Institut Ramon Muntaner i la Fundació Món Rural amb la participació complementària del Comú de Canillo.

Dues taules rodones, El paper del món agrari dins l'economia amb Miquel Font i Pep Riera i Els recursos energètics i el Pirineu amb Carles Riba, Arcadi Castilló, Eva Perissé, Albert Moles i Àngels Mach, constituiran el nucli de la trobada amb els premis Recercat distingint la trajectòria d'una entitat en aquesta edició al Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca i la d'una personalitat del món de la cultura local, en aquesta ocasió, i merescut amb escreix, a Mn. Benigne Marqués, arxiver capitular de la catedral de la Seu d'Urgell.

L'acte en sí mateix constitueix una activitat cultural remarcable. Un mercat dels centres d'estudis dels territoris de parla catalana on cadascú pot exposar, conèixer, contactar, intercanviar, premiar, discutir i establir relacions en la seva única trobada anual és una ocasió excepcional. Que Andorra hi sigui representada és bo i indica que es van eliminant mancances i ajudant a construir, pel bon camí, la societat de futur que és, sense cap mena de dubte, la del coneixement. I cal ser-hi a nivell local i comarcal com regional i nacional,primerament amb els veïns. Establir lligams, compartir projectes, donar-nos a conèixer i conèixer millor qui tenim al costat és un pas indispensable per poder afrontar amb més garanties la globalització a la qual estem condemnats. Les xarxes digitals avui ens permeten una relació immediata i contínua amb tots, és cert, però la relació personal cal cuidar-la i mantenir-la.

Aquests actes són també una oportunitat de turisme cultural en el qual es pot donar a conèixer , als assistents a la trobada i acompanyants, una altra Andorra que també existeix i és bo que la cultura sigui protagonista de tant en tant, sobretot en temporada baixa.

El Recercat, com qualsevol mercat, en aquest cas cultural, permet tot tipus d'intercanvis així com d'oportunitats. És convenient tenir-lo a l'abast i aprofitar-lo. Tothom hi és convidat per eixamplar els seus horitzons a nivell del coneixement i reptes a nivell personal i col·lectiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT