Baixen la borsa i l'euro
La borsa espanyola ha estat una de les més castigades aquesta setmana. L'IBEX s'ha deixat gairebé un 2,5 per cent i no aconsegueix tancar en els 10.700 punts. Els rumors, desmentits, que Grècia no només pretén reestructurar el seu deute, és a dir allargar terminis, baixar tipus d'interès o fins i tot fer una quitança, sinó que a més les autoritats estarien pensant a treure el país de l'euro, ha estat el catalitzador per a una mala setmana. També cal anotar el descompte dels dividends abonats per Telefònica i Borses i Mercats.
Com a conseqüència dels rumors sobre l'economia grega s'ha desfermat un espiral de caiguda de l'euro que ja s'apropava a un canvi d'1,50 dòlars. També les matèries primeres, especialment el petroli, han vist caure la seva cotització fins als 112 dòlars el barril. La mort de Bin Laden, confirmada pels seus propis coreligionaris, també ha tingut el seu impacte als mercats. En realitat, sembla que els inversors no saben molt com valorar aquest fet i les amenaces llançades pels terroristes. Però, la veritat és que la setmana ha estat una mica boja.
Enmig de tot aquest desconcert per la successió de notícies no cal oblidar l'acord entre Portugal i la Comissió Europea per al seu rescat. El pla d'ajust és duríssim i, encara que els portuguesos semblen resignats, els esperen anys difícils, de sacrificis intensos que passen per impostos, salaris, pensions, serveis públics. Res ha quedat al marge dels ulls d'Europa perquè Portugal rebi els fons necessaris per tapar els forats.
A Espanya, no només van conèixer els efectes de les dades, dolentíssims, de l'EPA. També els de atur registrat que desetacionalitzats i sense maquillatges, són realment preocupants, ja que l'atur hauria augmentat en 7.000 persones. Quant a les afiliacions a la Seguretat Social, per les quals el Govern ha tirat les campanes al vol, més de 20.000 que són públiques. Divendres el Banc d'Espanya va publicar la dada de PIN del primer trimestre segons el qual l'economia espanyola hauria crescut dues desenes, un 0,7 per cent interanual. Les exportacions i el turisme estarien darrere d'aquest pobre creixement. Per descomptat cap d'aquestes dades és esperançadora i menys quan una setmana més seguim sense veure cap mesura encaminada a corregir-les.
Per a més informació consulti l'edició en paper.