PUBLICITAT

Virtualitat al servei de la realitat

MONTSE RONCHERA

Fa anys que la realitat virtual s'ha apoderat de les activitats lúdiques al servei de l'oci sedentari, fins al punt que s'han creat fires i salons específicament dedicats a la qüestió. Un exemple n'és el saló Laval Virtual (França) que cada primavera convoca centenars d'expositors per presentar les seves novetats. Enguany la creativitat i la innovació, sobrepassant el món de la diversió, han incidit en àmbits molt més reals i concrets com són el sociosanitari i la seguretat.

Un centre d'atenció a la tercera edat, amb el suport del Centre Arts et Métiers ParisTech, ha creat un producte específic per a la gent gran que, damunt de la seva bicicleta estàtica, amb el suport d'un programa i mirant una pantalla, poden passejar virtualment pel paisatge del seu entorn, seguint diverses rutes a les quals s'han afegit records de la seva història particular, com poden ser fotos, paraules senzilles o altres continguts, que els ajuden a lluitar eficaçment contra l'avenç de l'Alzheimer.

Un altre projecte, fomentat per universitaris, potencia l'efecte papallona i proposa als malalts de llarga durada i amb mobilitat reduïda escapar de la seva realitat, mitjançant un programa que els permet moure's virtualment en una pantalla i comunicar alhora amb familiars, amics o altres pacients.

Un tercer programa, realitzat per un grup de recerca i de centres privats d'I+D, obre la porta a una formació puntera pels treballadors d'alt risc. En aquest cas els treballadors es troben situats en una realitat virtual extrema idèntica a la que es poden trobar a la seva feina; gràcies al seu avatar, que actua mimetitzant els moviments en temps real, poden aprendre i practicar tot allò imprescindible per a una major seguretat. El programa s'adapta als diferents cossos de seguretat pública, com els bombers o la policia, o a empreses que treballen en entorns de risc, com centrals nuclears, plataformes petrolíferes, indústries químiques...

Sens dubte el futur del món virtual passa per la utilitat.

escriuresenseinterrupcions.blogspot.com



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT