PUBLICITAT

Les 7 vides de Bin Laden

RAFAEL TORRES

Si Osama Bin Laden tingués set vides, com els gats, encara li quedarien un parell d'elles. Donat per mort per primera vegada durant els bombardejos nord-americans que van polvoritzar les muntanyes de Tora Bora, el seu presumpte òbit, sempre més desitjat que real, s'ha publicitat en diverses ocasions: per càncer de ronyó, de tifus, assassinat per algun dels seus lloctinents... Fins i tot la infortunada Benazir Butto va assegurar saber de bona font que el místic assassí i multimilionari havia passat a millor vida, encara que, d'haver estat així, la millor vida, o la vida a seques, hauria estat per a moltes de les seves víctimes, no assenyalades ja pel dit fulminant de l'il·luminat. En tot cas, molt mort no havia d'estar quan els noticiaris de dilluns van sorprendre amb la nova del seu enèsim decés, encara que, també, amb una foto trucada del seu cadàver.

Barak Obama, al·ludint al «quirúrgic» operatiu del comando que presumptament ha acabat amb la vida del saudita, ha dit que per fi «s'ha fet justícia». Es tracta, per descomptat, d'unes paraules per a consum intern, molt intern, doncs deixant a un costat que la justícia no s'imparteix a tirs, amb elles es pretén justificar les guerres d'invasió el mòbil de la qual es va dir que era la caça d'aquest home, i, paral·lelament, tancar el cercle de la venjança pels salvatges atemptats de l'11-S i les seves ferides. No obstant això, millor per a tots hauria estat la seva captura viu a fi de ser jutjat per una cort internacional garantista (els seus delictes eren globals), de manera que, a més de rebre la condemna que mereixessin els seus crims monstruosos, hauria proporcionat valuosíssima informació per esclarir atemptats del passat i prevenir futurs.

Osama Bin Laden, el mal, ha mort, però heus aquí que el mal en totes i cadascuna de les seves formes i gradacions segueix aquí, instal·lat al món, actiu, intacte. Una altra cosa no hi haurà entre l'element humà, però competència per fer insofrible la vida del proïsme, i la del proïsme innocent sobretot, no manca. El que sí falta és veure el cadàver, no l'apòcrif cadàver que s'ha presentat, sinó el veritable de Bin Laden, per tancar el cercle, només aquest, de les set vides de l'infaust personatge.

Periodista



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT