PUBLICITAT

Comptes anuals consolidats

MERCÈ MARTÍ // Economista, MRM Auditors-Consultors (Iberaudit-Kreston )

Les societats andorranes ja estan obligades a consolidar els seus comptes anyals. ¿Això que vol dir? ¿Qui ha de consolidar? Han de consolidar els grup de societats. Als únics efectes de la consolidació de comptes, aquest grup està format per la societat matriu i totes les societats filials. Hi ha d'haver control, això es presumirà quan una societat, que es qualificarà com a matriu, es trobi en relació amb l'altra societat, que es qualificarà com a filial, en alguna de les següents situacions: a) Posseeixi la majoria dels drets de vot. b) Pugui disposar, en virtut d'acords celebrats amb altres socis, de la majoria dels drets de vot. c) Tingui la facultat de nomenar o cessar la majoria dels administradors. d) Hagi nomenat exclusivament amb els seus vots la majoria dels administradors, que exerceixin el seu càrrec en el moment que s'ha de complir amb l'obligació de formular els comptes consolidats durant els dos exercicis immediatament anteriors. d) Que la majoria dels administradors de la societat filial siguin administradors o alts directius de la societat matriu o d'una altra filial d'aquesta. No obstant hi ha certes situacions en les que hi ha dispensa de l'obligació de consolidar: Aquestes son dues:

1– Quan el grup de societats no superi la grandària descrita per llei, es a dir: quan en la data de tancament de l'exercici de la societat obligada a consolidar, el conjunt de les societats compreses en la consolidació no sobrepassen dos dels tres llindars següents: a) Que el total de les partides de l'actiu no superi els 3.600.000 euros. b) Que l'import de la xifra anual del negoci no superi els sis milions. c) Que el nombre de treballadors durant l'exercici no sigui superior a 25.

Ara bé, quan un grup, a la data de tancament de l'exercici de la societat obligada a consolidar, passi de complir dues de les circumstàncies abans indicades o bé deixi de complir-les, aquesta situació únicament produirà efectes si es repeteix durant dos exercicis consecutius. Als efectes del còmput dels límits previstos anterior s'han d'agregar les dades de la societat matriu i del corresponents a la resta de societats i tenir en compte els ajustos i eliminacions que precediria realitzar, d'efectuar la consolidació

Per determinar el nombre mitjà de treballadors es consideraran totes aquelles persones que tinguin o hagin tingut una relació laboral amb les societats del grup durant l'exercici, mitjana segons el temps durant el qual hagin prestat els seus serveis.

2– Si la matriu és la filial d'una altra societat que formula els estats financers consolidats que compleixen amb les normes internacionals d'informació financera.

Les normes internacionals obliguen a la consolidació comptable i fiscal des fa anys i era previsible que Andorra també regulés i exigís la consolidació en el camí encetat d'homogenització amb els criteris europeus.

Però entenem que la comptabilitat i la consolidació no són simples requisits mercantils en un entorn internacional, sinó una eina molt valuosa per a l'empresari per gestionar els actius i passius, per constituir una base sòlida des d'on crèixer com a empresa o com a grup i constituir la base a partir de la qual s'aplicaran impostos directes imminents, com l'impost de societats.

 




Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT