PUBLICITAT

Els marcians i el deute extern

  • La televisió estatal argentina elabora un curt de ciència ficció contra el neoliberalisme
ALEJANDRO MÉNDEZ

Els marcians aterren a l'Argentina al segle XL per contactar amb els humans, però descobreixen que la vida terrestre va ser exterminada, entre altres causes, pels deutes dels països en desenvolupament, segons un curt d'animació sobre els mals del neoliberalisme produït per la televisió estatal argentina.

Per a alleujament dels nens, els marcians recorren a una «bretxa espai-temporal» per salvar a la Humanitat i tornar «com a herois» al seu planeta, el «Consell Suprem del qual» els hagués «tallat en bocins» per haver arribat «mil anys tard» en la missió de contactar amb la Terra.

Els alienígenes, molt afligits en aterrar en una Buenos Aires reduïda a un erm d'enderrocs, reben l'ajuda d'un economista al qual troben en un viatge pel temps cap a 1990, quan estudiava l'augment exponencial dels deutes del món en desenvolupament com a possible «causa de l'acte-extermini» humà.

Marcianos, de distribució gratuïta per a l'ensenyament de nens i adolescents, barreja animacions digitals amb imatges reals de protestes de treballadors, «viles misèria» i dels expresidents argentí, Carlos Menem (1989-1999) i nord-americans George H. W. Bush (1989-1993) i el seu fill George W. Bush (2001-2009).

També apareix Domingo Cavallo, ministre d'Economia artífex del pla neoliberal que va aplicar Menem i que va ocupar el mateix càrrec sobre el final del govern de Fernando De la Rúa (1999-2001), qui va dimitir enmig d'un esclat popular previ al fet que l'Argentina declarés la mora del seu deute exterior, el major cessament de pagaments de la història, per 102.000 milions de dòlars.

El curt és una adaptació per a la televisió d'un dels quatre còmics d'anàlisis de l'endeutament argentí desenvolupat per la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Buenos Aires i el seu Museu del Deute Extern, els responsables del qual donen mostres d'enginy com a guionistes contra el neoliberalisme.

Marcianos va ser emès aquesta setmana pel canal de televisió estatal Encuentro, que difondrà els altres tres de la sèrie impresa i distribuïda en escoles secundàries l'any passat, entre ells un que posa al Fons Monetari Internacional en el paper de «dolent de la pel·lícula».

«En les historietes es conjuguen les ciències econòmiques, la història, l'art i la responsabilitat social universitària», per crear «un producte cultural nou i il·lustratiu, pensat per a la difusió entre els joves», va apuntar el degà de la Facultat de Ciències Socials, Alberto Barbieri, en un comunicat.

A Marcianos, l'economista rescatat del passat pels extraterrestres es lamenta que «finalment va venir l'hecatombe nuclear» i els explica que en la seva època estudiava «un tema silenciat pels mitjans de comunicació: el deute extern».

«Hem d'actuar ràpidament i tractar de saber el màxim possible sobre el deute extern i una vegada conegut tot això usar la bretxa espai-temporal per salvar a la Humanitat i tornar heroics al nostre planeta», exclama el cap de la missió marciana.

Dins dels còmic que ara passen a la televisió, Un intruso en la familia analitza els més de 50 anys de relació d'Argentina amb el Fons Monetari, encarnat per Francis, galant nord-americà que enamora amb males intencions a Patrícia, filla d'un empresari argentí.

Francis es casa amb Patrícia, es queda amb el negoci de l'empresari, ho porta a la ruïna i es divorcia d'ella després de la crisi de 2001, quan Argentina es va declarar en cessament de pagaments com a resultat de quatre anys consecutius de recessió econòmica.

Les peripècies dels marcians per salvar a la Humanitat així com les maldats de Francis estan a to amb l'opinió del Govern peronista de Cristina Fernández sobre les «receptes» i plans d'ajust del Fons Monetari i els mals del neoliberalisme que va proliferar a Amèrica Llatina en la dècada dels anys 90.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT