PUBLICITAT

El Pastís de Sant Jordi

JOSEP VIVES MOLINS

La festivitat de Sant Jordi coincideix el 2011 amb el dissabte de Glòria, particularitat negativa per una de les festes més populars de dels països de parla catalana. La Pasqua i les mones corresponents s'ho han menjat tot, l'han mig eclipsat. És per aquest motiu, i sobretot per la meva deformació professional, que vull parlar del pastís de Sant Jordi i recordar com i qui van ser els seus creadors. Hem de remuntar-nos a l'any 1926, quan les autoritats catalanes van decidir que el dia de Sant Jordi fos escollit també com a dia del Llibre, coincidint també amb els dies que se celebrava la Fira de Roses al Pati dels Tarongers de l'Ajuntament de Barcelona. Entre una cosa i l'altra la iniciativa va tenir una gran i bona acollida a tot Catalunya i amb els anys en tot l'àmbit cultural de molts països del món que el 23 d'abril celebren el dia del Llibre.

Fins aquí, les celebracions oficials. Però els pastissers van voler dir-hi la seva i van aportar la seva imaginació amb la creació de les postres per celebrar la diada. Crearen el pastís Sant Jordi. La creació d'aquesta especialitat va fer-se en els obradors de la pastisseria Esteve-Riera, i el seu creador va ser el pastisser Ramón Vilardell i Colomer, cosí germà de Josep Maria de Porcioles i Colomer, alcalde de Barcelona i jutge d'apel·lacions d'Andorra durant molts anys. A diferència d'ara, el pastís de Sant Jordi, als seus orígens estava composat per un pis de galeta i un altre de mantega amb xocolata en pols, a sobre hi havia caramel i amb un rodet es feien els quadradets. Finalment es guarnia amb la figura del Sant Jordi i la rosa de massapà.

Ha anat evolucionant i actualment els elements d'elaboració són en unes si o set planxes de bescuit molt primes, que s'uneixen amb crema pastissera, intentant recordar els fulls d'un llibre. Al damunt i imitant la tapa d'un llibre i amb l'ajut d'un estergit adequat es col·loca la imatge de Sant Jordi lluitant amb el drac. En un extrem del pastís es coloca una rosa comestible.

Per acabar voldria afegir que el dia 23 d'abril ha anat agafant força amb els anys consolidant la celebració de l'aniversari de la mort de Shakespeare, Cervantes i Josep Pla, refermant la idea del pastís de Sant Jordi en forma de llibre.

Com diuen que mengem a través de la vista, esperem que la Pasqua i les mones no ens eclipsin els ulls i puguem gaudir d'un bon llibre i d'un bon pastís de Sant Jordi.

Pastisser.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT