PUBLICITAT

Aznar-Gadafi, una amistat

RAFAEL TORRES

L'amistat, a diferència de l'amor, pertany a l'esfera de la lògica afectiva, és a dir, que mentre és possible estimar a qui et llastima, a qui et menysprea o a qui t'ignora, doncs hi ha amors certament bojos, no és possible ser amic de qui no ho és, de qui no es concerta amb un en els requisits bàsics de la correspondència bilateral. Si Gadafi, per exemple, va regalar un cavall, El raig del líder, a Aznar, i un dels seus fills va fer bones molles amb el seu gendre, és natural que el president d'honor del PP tingui una bona opinió d'ell, i fins i tot certa estima amical.

D'altra banda, la circumstància que ambdós, Gadafi i Aznar, siguin criatures extravagants, com establiria la definició de «extravagància» que ofereix el diccionari («desarreglo en el pensar i obrar»), reforçaria la viabilitat d'aquest vincle amable que neix, en bona mesura, de les afinitats, però ni el cavall, ni el gendre, ni l'extravagància aconseguirien a explicar del tot la tancada defensa, basada en la reivindicació de l'amistat («és un amic»), que el president de les FAES ha fet en una universitat americana del sàtrapa libi que ha desencadenat una guerra civil mitjançant el procediment de bombardejar al seu poble.

Com diria Lotina en el vídeo trucat de El Intermedio: No és fàcil. No, no és fàcil trobar la clau d'aquest sentiment que Aznar expressa, damunt, en to d'infrangible lleialtat. A complicar la dilucidació del cas ve el també extravagant escenari on ho va fer: al costat d'una espantosa sortida d'emergència. No és fàcil. Però no impossible, i després de donar-li moltes voltes, crec haver trobat l'explicació d'aquest afecte i d'aquest donar la cara per Gadafi quan els altres amics (i en això porta raó Aznar) li han donat no ja l'esquena, sinó el mateix darrere. Agarri's, lector: Aznar no oblida que Gadafi va prohibir a Líbia l'ensenyament de l'anglès. Com ho senten.

Ah, si en tots els països del món, principalment en els Estats Units, s'hagués imitat a Gadafi prohibint aquesta llengua endiablada que el pobre Aznar és absolutament incapaç d'aprendre! Gadafi. Això sí que era un amic.

Periodista



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT