PUBLICITAT

L'arxiu comarcal de l'Alt Urgell

  • A l'Alt Urgell no només es fa història, sinó que també es conserva, es difon i es promou la recerca històrica
ANTONI POL

El divendres 11 de juny passat, a la Seu d'Urgell s'inaugurava, dos dies després del Dia Mundial dels Arxius, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, que s'afegeix a l'Arxiu Municipal de la Seu d'Urgell i a l'Arxiu Diocesà d'Urgell.

Es troba en un edifici nou, de disseny actual i funcional, de 1.277 metres quadrats útils i uns 8.813 metres lineals de capacitat, un moll de descàrrega, una sala de recepció i tria de documentació, una àrea de desinfecció, uns magatzems, una sala de treball, uns despatxos, una sala de consulta i biblioteca auxiliar, una sala polivalent, sis dipòsits de documentació, una sala de suports especials (per a fotografia, electrònica) i una sala de suport de gran format (pergamins, plànols i cartells). Està situat al carrer de Sant Ermengol, dins de l'eixample Bergós i vora el Parc del Valira.

LA NOVA
instal.lació de l'Arxiu forma part de la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya i es presenta com un laboratori de la història i del coneixement al servei de l'administració i dels ciutadans, i està obert a tot tipus de fons documentals tant de contingut com de suport i format.

A més de la consulta pública, l'Arxiu vol fomentar i promoure la recerca històrica amb la organització de cursos, seminaris i conferències, posant les seves instal.lacions al servei dels centres d'estudis de la comarca, i de ben segur al servei de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, també de recent i vital creació. I cal desitjar-li també un bon acompanyament i una bona relació amb el Picurt, que es va consolidant com un projecte pirinenc de qualitat i futur pel cinema de muntanya.

La història solament té sentit quan acompanya el present. I, tal com diu tot sovint Joan Massa, per poder tenir passat cal tenir un futur.

Quan es té cura del present-passat és perquè es creu en un presentfutur que, a més a més, també es visualitza.

UN ARXIU DINÀMIC,
immers i barrejat, fos i participatiu, incentivador i promotor dins la societat és el tipus d'equipament necessari avui també a Andorra, i no un Arxiu-Museu, aïllat i deslligat de la realitat, santificat i venerat per l'oblit de la innecessarietat i la distància.

L'Arxiu Històric Nacional va ser creat el 1975 i amb l'Arxiu Administratiu ha format l'Arxiu Nacional d'Andorra (ANA). L'Arxiu Històric del Comú d'Escaldes-Engordany es va crear el 1982, l'Arxiu Comunal d'Encamp, el 1997, l'Arxiu Històric de Canillo, el 2007, l'Arxiu Comunal de la parròquia d'Ordino va crear-se el 2008 i l'Arxiu Comunal de Sant Julià de Lòria va posar-se en marxa l'any passat.

Fer xarxa, fer-se presents i útils dins de la societat, ser atractius, seduir amb propostes culturals dinàmiques, ajudar a fer recerca i a saber rellegir la història i mantenirse oberts són alguns reptes que els nostres joves arxius, més que els altres, tenen per al futur.

Arquitecte. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT