PUBLICITAT

Les males notícies cotitzen

CARMEN TOMÁS

El principal indicador de la borsa madrilenya va pujar en la setmana un 1,7% i suma ja tres consecutives. El selectiu es va quedar a les portes dels 11.000. Les notícies no han estat bones, però tot i així els inversors no s'han acovardit. És possible que ho tinguessin descomptat, però realment han desafiat un rosari de notícies preocupants, sobretot per a la recuperació de l'economia. Finalment, el FMI ha confirmat que Portugal ha demanat el rescat. Es parla de 80.000 milions d'euros.

El BCE va decidir dijous pujar un quart de punt els tipus d'interès. Potser van cotitzar més les paraules prudents del president de la institució, Trichet. La reacció de l'euro no va trigar a aparèixer i la moneda única es va elevar fins a superar els 1,44 dòlars, el valor més alt en 15 mesos. Per si fos poc, el petroli Brent va arribar als 125 dòlars. Totes aquestes dades incidiran de ple en la recuperació de l'economia espanyola, encara que alguna, com els més alts tipus d'interès, aniran bé a països com Alemanya a ple rendiment i que esperem acabi tirant una mica de les exportacions de la resta, l'única cosa al que per cert s'agafa el govern espanyol per mantenir la seva previsió de creixement del PIB en l'1,3 per cent per aquest any.

Això, precisament, la revisió del quadre macroeconòmic fins a 2014, ha estat una altra de les claus de la setmana. Madrid ha decidit mantenir la seva expectativa de creixement de l'economia per 2011, encara que s'ha vist obligat a revisar la dada d'atur, xifrat en el 19,8%. De fet, encara amb augments del PIB superiors al 2%per 2012, 2013 i 2014, la desocupació segueix en cotes tràgiques i se situarà segons l'executiu espanyol en el 16% de la població activa d'aquí a quatre anys. D'altra banda, aquestes previsions són en bona mesura un brindis al sol i es fia a augments moderats de la demanda nacional i pujades moderades de les exportacions. En cap cas, i menys per aquest any, les previsions del Govern coincideixen amb les dels diferents organismes internacionals ni amb les del Banc d'Espanya que preveu per aquest any un augment del PIB d'amb prou feines el 0,8% i taxes d'atur del 20%per aquest any i el proper. La veritat és que la ministra Salgado no transmetia realisme en la seva compareixença davant els mitjans de comunicació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT