PUBLICITAT

Enhorabona!

  • L'assignatura de religió dóna valors que afecten tots els àmbits de la nostra vida
MN. PEPE CHISVERT I VILLENA // Delegat Episcopal d'Ensenyament del Bisbat d'Urgell

L'assignatura de religió catòlica és una resposta a les inquietuds de mares i pares que volen una oportunitat per a què els seus fills aprenguin a l'escola allò que dóna sentit i consistència a la vida.

Els valors fonamentals d'aquesta assignatura són els més importants per a nosaltres. I són valors que afecten tots els àmbits de la nostra vida: serveixen per aprendre a respectar el medi ambient, per a tenir cura del món que Déu ha posat a les nostres mans; serveix per comprendre i viure la solidaritat com un valor que es fonamenta en l'amor als altres; per entendre la nostra cultura i les nostres tradicions, amb profundes arrels cristianes i també per apropar-nos a continguts de la fe amb un rigor acadèmic i un sentit crític, oberts al diàleg.

La religió pot i ha de ser un dels continguts del currículum, donat el seu valor humanitzador i alliberador. S'orienta en la mateixa finalitat de l'escola: transmissió de sabers, valors i cultura. Pretén els mateixos objectius que la institució escolar: situar-se lúcidament davant la tradició cultural, inserint-se críticament en la societat, donar resposta als interrogants, sobretot als problemes últims de la vida, establir un diàleg entre la fe, la ciència i la cultura, i és un element sense el qual, per als creients, l'educació deixaria de ser integral.

ÉS IMPORTANT ressaltar la necessitat d'aquest ensenyament per a la interpretació de la cultura. No es tracta d'un estudi propi de creients, sinó d'un estudi igualment necessari per a agnòstics i ateus, encaminat a la comprensió cultural. Són moltes les manifestacions culturals del nostre poble relacionades amb la fe cristiana i catòlica: valors humans i socials, patrimoni artístic, calendari i festes, costums i maneres de vida, creences i ritus...

Sense cultura religiosa els nostres alumnes seran analfabets en el Museo del Prado, no entendran la literatura mística, l'art, la iconografia religiosa, no comprendran la música gregoriana, no captaran el sentit transcendent de molts esdeveniments de la vida... La nostra cultura occidental està sustentada i conformada profundament per creences, costums, ritus, festes, valors, i maneres de vida impregnats de cristianisme. És impossible interpretar-la en profunditat sense tenir en compte, per a bé o per mal, aquest punt de referència.

LA MAJORIA dels alumnes, o bé els seus pares, han comprès la importància d'aquest contingut. Així, durant el passat curs, un 72'3% d'estudiants va optar per l'assignatura de Religió als col·legis del nostre bisbat d'Urgell. Enhorabona.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT