PUBLICITAT

Suspens en urbanisme

  • La sentència sobre El Falgueró ha aturat una operació que incomplia la legalitat urbanística
FERRAN GOYA

La sentència núm. 74-2010 del Tribunal Superior de Justícia declarant la nul·litat de la UA-Suble 01 El Falgueró i també del conveni subscrit entre el Comú d'Escaldes-Engordany i «diversos» propietaris ha aturat una operació urbanística que incomplia la legalitat urbanística i perjudicava greument els interessos públics.

El fonament de dret setè de la sentència explica com el conveni subscrit entre el Comú d'Antoni Martí Petit i un grup de propietaris beneficiava la part privada, mentre que lesionava els drets que la llei atorga als comuns: «convé remarcar que una de les raons que anima el conveni és el desig, compartit entre la propietat i Comú, de què l'aprofitament que les reglamentacions anteriors a la LGOTU preveien en els terrenys de la UA es patrimonialitzi íntegrament pels propietaris del sòl que la componen. Si això és així i aquesta patrimonialització s'ha de fer a costa de crear la màxima superfície per a zones en detriment, com és el cas, de superfície on localitzar els equipaments col·lectius i serveis als que ens hem referit ....»

ÉS UN RAONAMENT de llibre, l'abecé del dret urbanístic tal i com està definit en la legislació andorrana vigent. Però Antoni Martí sembla que encara es mou més còmodament en les normes pre-constitucionals i en la submissió dels interessos públics a la cobdícia dels terratinents. L'esquema del liberalisme made in Andorra es torna a repetir a El Falgueró: el tall pels privats, els ossos pel Comú.

Davant l'aparent ineptitud del cònsol-arquitecte, els magistrats de la Sala Administrativa acaben el punt setè fent pedagogia: «les determinacions del planejament han de fer possible quelcom d'essencial: que la unitat d'actuació tingui una superfície, morfologia i topografia que faci possible integrar tant les cessions de sòls per a sistemes com els espais per l'ordenació urbanística de les zones, sens perjudici de que amb els paràmetres que s'hi preveuen es faci possible el compliment del principi de distribució equitativa dels beneficis i les càrregues ...»

El nou equip comunal constituït desprès de la renúncia de Martí, ha aprovat de manera provisional la modificació del Pla d'Urbanisme per aplicar-hi els canvis que obliga la sentència. La cessió obligatòria de terreny en favor del Comú serà ara de 2.300 m2. L'anterior conveni suposava doncs un perjudici econòmic pel Comú d'Escaldes-Engordany de més de cinc milions d'euros. Cinc milions que, anaven a les butxaques de, entre altres, els socis polítics de Martí: Carles Enseñat Reig i Miquel Aleix.

A Antoni Martí li agrada repetir que el seu projecte està «integrat per gent altament capacitada». El Falgueró, sembla desmentir aquesta afirmació; però si fos certa estaríem davant la importació a Andorra dels procediments de l'urbanisme marbellí.

Una de les modificacions de «la llei del sòl» que proposa DA en el seu programa, sembla que va en aquest darrer sentit. La nostra llei d'urbanisme i el reglament urbanístic que la desenvolupa, insisteixen en impedir l'execució material del planejament si abans no s'ha realitzat la distribució equitativa dels beneficis i les càrregues. La «tramitació simultània del projecte de desenvolupament de la unitat d'execució i el projecte per fer viable la unitat» que proposa DA en el seu programa, ens abocaria de ple a la proliferació de casos com el de Marbella: quan la justícia emetria el seu veredicte, el mal ja estaria fet i seria irreparable.

Primer secretari del PS



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT