PUBLICITAT

Cansament informatiu

CÉSAR GARCÍA

Malgrat ser la realitat múltiple i variada la informació radiofònica i televisiva acostuma a ser monotemàtica. Durant un període de temps breu, entre cinc i deu dies, es parla, casi de manera obsessiva, de dos o tres assumptes, que després desapareixen com si fos quelcom superat, passat, oblidat, inexistent. Pràcticament tots els informatius comencen igual i contenen les mateixes notícies. La fragmentació de la realitat fa que els fets que són notícia apareguin molt intensament durant pocs dies per després quedar fora de les edicions dels informatius. A casa nostra la crisi de cada dia ha deixat pas per unes setmanes a les eleccions. Comprensible perquè la campanya dura dues setmanes. Fora, Japó porta quinze dies en primera plana, ocupant molts minuts. Imatges del terratrèmol, del tsunami i de la fuita nuclear. La informació s'intensifica perquè cada hora s'envien novetats, però les coses no canvien tan ràpidament i aquesta obsessió per la informació, que ens manté hiperinformats, no és sinònim de estar ben informats sinó saturats per la insistència. L'altre focus informatiu permanent és Líbia. Un país desconegut amb un líder famós per les seves excentricitats d'abans i per les seves barbaritats verbals i militars d'ara. La seva comparació amb la manera de fer de Franco ho diu tot. L'entrada de l'OTAN a l'escenari farà que duri més dies en les capçaleres.

¿Què ha passat amb allò que fa uns mesos era portada? Per exemple, què se'n ha fet dels altres països amb forts terratrèmols? Nova Zelanda ha quedat oblidada. De Xile ningú no es recorda i Haití encara surt de tant en tant perquè necessitem museus, ni que siguin de l'horror. Han desaparegut de la nostra informació però no de la realitat.

Si fa uns dies tots els noticiaris començaven amb el petroli que pujava com l'escuma, ara, que continua pujant, ja no se'n parla. Altres monografies han pres el relleu. ¿On són la resta de les revoltes del món àrab? ¿Què està passant a Algèria, Baharein, Oman, etc? ¿On són Mubarak, Ben Alí i les seves corrues?

Acaba d'aparèixer l'últim best seller: Portugal. La crisi portuguesa i les seves conseqüències. Ja veurem per a quant dóna. Escoltar les notícies cada dia matí i vespre pot produir cansament informatiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT