PUBLICITAT

«Són els meus principis»

LUÍS DEL VAL

La frase de Groucho Marx, «Aquests són els meus principis, si no li agraden tinc uns altres», resumeix amb anticipació la nostra mal·leable adaptació al que anomenem punts de vista que, en el fons, no són una altra cosa que una adaptació del nostre judici i la nostra ideologia, segons les circumstàncies que concorrin.

Gràcies a això la guerra ens impel·lirà a manifestar-nos contra ella, segons sigui el país, segons sigui el govern o segons ens enxampi l'ànim, perquè hi ha dies, sobretot a la primavera, que l'astènia s'apodera de tu i, només de pensar a anar a una manifestació sent un insuportable cansament preludial. Pujar els impostos pot ser de dretes i baixar-los d'esquerres, però si les circumstàncies aconsellen el contrari, pot ser d'esquerres pujar els impostos i de dretes baixar-los.

L'energia nuclear es considera neta i barata, o bé, tan perillosa que convingui prohibir el seu ús i posar data de caducitat a les centrals que hi hagi funcionant.

Les energies alternatives, eloica o fotovoltaica, s'estimen com el futur energètic del món, però també poden interrompre's les ajudes en la seva instal·lació per raons pressupostàries. La velocitat màxima dels automòbils s'admet que sigui de 120 quilòmetres a l'hora durant anys, però durant uns mesos, si els meus principis i la meva velocitat són uns altres, es pot rebaixar a 110km/h.

Avui podem contemplar que el convenient és que tots els immigrants que arribin al país se'ls proporcioni acollida i papers legals, papers per a tots, però al cap d'un temps tampoc es descarta canviar cap a una postura contrària.

Un tirà pot ser Gadafi, i contra un tirà és ètic emprar la força, o pot anomenar-se Sadam Hussein, i criticar que s'empri la força.

Una dictadura és la Xina i Cuba i Veneçuela, però depèn de com estiguin els meus principis, de quins són els meus interessos, de quina manera perjudico als meus contraris i llavors, els canviaré, perquè tinc uns altres. I això és marxisme (facció Groucho).

Periodista

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT