PUBLICITAT

ApC bloqueja els drets dels menors

  • Una vegada més, es fa oposició sistemàtica sense presentar propostes alternatives
ANNA DOLSA

La qüestió de les relacions personals sovint es percep com una cosa arriscada, que requereix molt d'esforç per establir-la i encara molt més per mantenir-la. No obstant això, les relacions permeten constituir lligams que proporcionen seguretat i confiança a totes les parts vinculades. El poeta metafísic anglès John Donne deia que l'home no és una illa completa en si mateix. Segons Donne, tot home és un fragment del continent, una part d'un conjunt que no prospera quan s'aïlla de les altres.

Si aquesta màxima l'apliquem al terreny de la preservació dels drets i dels deures de les persones, ens adonem de la importància que té per a un país de la talla del nostre, l'adopció de convenis en matèria de dret internacional privat.

L'adopció d'aquests convenis, que ha estat reclamada des de fa molt temps pels agents judicials del nostre país, els advocats i les associacions de dones, pretén donar resposta a aquells pares i mares separats, que són víctimes de l'incompliment de les sentències dictades pels tribunals andorrans, relatives al pagament de pensions compensatòries, dels efectes civils del segrest internacional i de la custòdia dels seus fills menors, per part dels seus excònjuges. I, de forma especial, quan deixen de complir les sentències per haver marxat del país i residir a l'estranger. Es tracta, doncs, de garantir a les víctimes que les resolucions que dicta la Batllia andorrana puguin ser executades en qualsevol altre país d'una manera àgil i ràpida, donant solució als entrebancs i a les mancances existents actualment en aquesta matèria.

Per tal de permetre que Andorra pugui fer plenament efectius aquests convenis, el passat 22 de novembre, el Govern va trametre al Consell General el projecte de llei dels procediments especials, relatius al reconeixement i a l'execució de decisions en matèria de pensions compensatòries, dels efectes civils del segrest internacional i de la custòdia de menors. Aquest projecte de llei recull les disposicions necessàries per tal de donar resposta immediata a una situació concreta.

L'objectiu d'aquesta Llei és el d'establir un procediment excepcional, diferent al procediment ordinari ja existent, permetent l'obtenció de l'execució i del reconeixement de la sentència estrangera de manera eficaç, tot aplicant el principi de reciprocitat que existeix a la base de tota subscripció d'un conveni i té per objecte reconèixer, al nostre país, les decisions estrangeres sobre aquestes matèries especialment sensibles, perquè impliquen menors. D'aquesta manera, els progenitors que deixin de residir al Principat, així com els nous residents al nostre país, hauran de complir les obligacions derivades de les sentències judicials que els afecten.

Malauradament, però, aquest projecte de Llei, destinat a fer més fàcil la vida de les persones afectades per un procés de separació conjugal, o d'altres situacions que afecten els fills, ha topat amb la inexplicable reacció del líder d'ApC, que, sense raonar, argumentar o justificar, ha presentat una esmena a la totalitat al projecte de llei. Per tant, el seu tràmit, com tants d'altres, es veurà una vegada més endarrerit.

Una vegada més, el sr Eusebi Nomen s'oposa a una mesura destinada a resoldre una problemàtica que moltes persones del nostre país pateixen, en ser la nostra una societat amb un alt grau de mobilitat de les persones residents de i cap a altres països. Una vegada més fa oposició sense presentar cap proposta alternativa. Una oposició sistemàtica, sense el més mínim raonament polític amb l'única finalitat de rebutjar qualsevol proposta presentada per un Govern que no vol passar pel seu adreçador.

Una vegada més i com sempre s'oposa a tot, demostrant el poc que l'importa la societat andorrana, el poc que l'importa el benestar de les persones, el bon funcionament de la Justícia, la protecció dels menors i, en definitiva, el futur d'Andorra.

Consellera general socialdemòcrata



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT