PUBLICITAT

¿Un nou Oscar per a la monarquia?

  • A una Isabel II amb els trets d'Helen Mirren la va premiar en ?The Queen'
MATEO SANCHO

L'oncle Oscar té excel·lents relacions amb la monarquia britànica. A una Isabel II amb els trets d'Helen Mirren la va premiar en The Queen, tradició iniciada per Charles Laughton com Enric VIII i que ara podria rubricar Colin Firth com Jordiu VI en El discurs del rei.

¿Què tindrà la corona britànica per enlluernar als acadèmics de la seva antiga colònia? Serà la seva perfecta dicció, serà el seu protocol inexpugnable o la seva fèrria mà amb la història del seu país, però tot apunta al fet que Hollywood tornarà a cedir el seu ceptre en forma d'eunuc daurat a una interpretació règia i molt british.

Colin Firth, que l'any passat ja va fregar el guardó amb Un home solter, pot seduir a l'oncle Oscar per una altra de les seves debilitats: la del handicap, doncs Jordi VI a més de rei era tartamut.

El gros Charles Laughton va ser el primer a inaugurar aquesta honorable llista d'intèrprets que van fer les delícies del premi més popular de la indústria del cinema, ser reconegut el 1933 per La vida privada d'Enric VIII, que com tothom sap va ser sucosa.

ENRIC VIII també li va donar una de les seves set infructuoses nominacions a Richard Burton en Ana dels mil dies –en la qual Genevieve Bujdol també va ser finalista com Ana Bolena– i, com a secundari, va convertir en finalista a Robert Shaw en Un home per a l'eternitat.

El fundador de l'església anglicana va ser el primer i únic rei anglès amb un Oscar en el seu haver, perquè en realitat, l'Oscar ha rendit un major homenatge a les reines.

La nord-americana Katharine Hepburn es va emportar el tercer dels seus quatre Oscar per interpretar a Leonor d'Aquitània, regna consort de França i Anglaterra, en Un lleó a l'hivern.

El seu treball va ser recolzat per un actor que, com Burton, també es va quedar a les portes una vegada i una altra, Peter O'Toole, que va encarnar al seu marit, Enric II d'Anglaterra.

Hepburn ja havia estat María Estuardo per a John Ford, un paper que li va suposar a Vannesa Redgrave una nominació a l'Oscar en María, reina d'Escòcia.

Precisament, Redgrave interpretarà en la propera pel·lícula de Roland Emmerich, Anonymous, a la reina més oscarizada, Isabel I.

A Judi Dench li van bastar amb prou feines quinze minuts en la seva pell per guanyar el seu únic Oscar en Shakespeare in Love, encara que la reina verge, en mans de Cati Blanchett, es va quedar en dues ocasions a les portes del guardó amb Elizabeth i la seva seqüela.

Dench ja havia optat a l'Oscar per retratar amb subtilesa i elegància el romanç de la Reina Victoria amb un plebeu en La seva majestat, Mrs. Brown.

També Helen Mirren ha interpretat a dues reines que van seduir a l'Oscar: primer a la reina Carlota en La bogeria del rei Jordi, i ella i l'actor que va interpretar a Jordi III, Nigel Hawthorne, van ser finalistes.

Dotze anys depués, va desplegar rictus inamovible però amb un treball introspectiu titànic en la pell d'Isabel II per The Queen i es va portar gairebé tots els premis d'aquest any, inclòs l'Oscar.

La mare de l'actual reina d'Anglaterra i esposa de Jordi VI, a la qual dóna vida Helena Bonham Carter en El discurs del rei, també està entrant en gairebé totes les nominacions pre-Oscar.

PER OBRA i gràcia de William Shakespeare, Laurence Olivier va ser candidat a l'Oscar per dos reis medievals: Enric V –paper que també faria finalista a Kenneth Branagh– i Ricard III, encara que el premi ho havia guanyat ja per un príncep fictici i danès anomenat Hamlet.

I, encara que no fossin anglesos, altres monarques també han estat coronats amb l'eunuc daurat: Yul Brynner va veure recompensat el seu treball com el rei de Siam en El rei i jo, i, ja baixant cap als hereus de la corona, Audrey Hepburn va debutar amb un Oscar sota el braç com la díscola princesa de Vacances a Roma.

I parlant de princeses, la que va invertir el procés va ser Grace Kelly: va rebre un Oscar per L'angoixa de viure –per a sorpresa de Judy Garland, la gran favorita– abans de coronar-se com a princesa de Mònaco.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT