PUBLICITAT

Quan es perd la legitimitat per governar

  • Lamento profundament la campanya de greu descrèdit que el Govern ha engegat contra mi
EUSEBI NOMEN

En relació a les notícies publicades per EL PERIÒDIC aquests dilluns i dimecres sobre la meva persona, em veig obligat a fer aquest escrit per manifestar-me sobre ambdós casos. Primer, en relació a la notícia del dilluns 20 desembre sota el titular Nomen va cobrar prop de mig milió d'euros en nou anys assessorant al Govern.

El mateix dilluns, diversos mitjans de comunicació em van demanar reaccions a aquesta notícia. La meva resposta va ser, i és, clara: celebro que el Ministeri de Finances faci públiques les factures de tota persona que presta serveis o ven productes a l'Administració, com es fa als països més avançats. I per tant celebro que EL PERIÒDIC publiqui les dades, encara que no entenc que sigui notícia que algú cobri per fer una feina.

Em va saber greu que EL PERIÒDIC no em truqués per contrastar o completar la notícia ja que si ho hagués fet s'hauria evitat errors rellevants en la seva publicació. En primer lloc, no és cert que em contractés el llavors cap de Govern Marc Forné per assessorar el Govern des de l'any 1997 fins l'any 2005. El cert és que em va contractar el cap de Govern Òscar Ribas. Per tant, les diverses feines d'assessorament al Govern es van produir al llarg del període que va del 1994 fins l'any 2005. En canvi, és cert que durant aquest llarg període de temps (quasi 12 anys de cooperació) vaig tenir l'honor de treballar en nombrosos projectes per a diferents ministeris i fer les degudes feines tècniques. Probablement sigui certa la xifra que el total de factures sigui d'aproximadament 480.000 euros, que si la dividim per dotze anys i per dotze mesos l'any dóna una mitjana d'uns 3.000 euros al mes, xifra bruta ja que entre d'altres, inclou despeses de viatges i dietes. D'altra banda, el currículum que adjunten a la notícia és força incomplert, un error que amb una mica de rigor periodístic hauria estat fàcil d'evitar ja que està disponible a internet.

LA REALITAT és que sempre he manifestat –i així consta en el meu currículum que és públic– que durant els anys 1994-2005 he prestat serveis d'assessorament a diferents ministeris dels governs Ribas i Forné. I la veritat és que mai em podia pensar que el fet de cobrar tarifes més que raonables per aquestes feines hagués de ser un titular de diari. Al mateix temps, celebro que finalment el Ministeri d'Economia faci públiques les factures d'assessorament que té en el seu poder i realment espero que aquesta obertura la faci extensiva a totes les factures de l'Administració.

Segon, en relació a la notícia d'ahir, dimecres 22 de desembre, sota el titular Nomen s'encara amb López i li dóna tres empentes.

Si en la notícia anterior hi ha alguns errors, en aquesta hi ha ben poca informació verídica. EL PERIÒDIC publica aquesta notícia sense contrastar-la, ja que si ho hagués fet, s'hauria evitat uns importants errors rellevants en la seva publicació. Primerament, he de manifestar que en cap cas em vaig encarar amb el ministre d'Economia perquè hagués filtrat a la premsa les dades de les factures per les meves feines fetes a Govern durant el període 1997-2005. Segonament, els fets que publiquen estan molt distorsionats. Molt. Per ser el més rigorós possible, reprodueixo a continuació la carta escrita dimarts i oficialment entrada a Sindicatura ahir al matí a les 9.40 hores –ja que dimarts, dia de Sant Tomàs, era festiu a les dependències del Consell. Amb aquest escrit inicio el procés reglamentari davant dels insults i amenaces que em va fer el ministre en el decurs del dinar oficial:

«M.I. Sr Síndic, Atès que vostè és l'autoritat màxima que vetlla pel bon funcionament i el respecte dins del Consell General.

Atès que avui, celebració de Sant Tomás tots els membres del Consell General i autoritats invitades ens hem desplaçat al Park Hotel per celebrar el dinar oficial de la perdiu que tradicionalment oferiu.

Us prego que rebeu aquesta constància escrita dels següents fets que han esdevingut i que poc desprès de succeir us he comentat verbalment en presència del sr cap de Govern. Malauradament, els fets han passat davant de nombroses autoritats invitades.

Al finalitzar l'aperitiu, i quan tothom ens hem dirigit vers el menjador, m'he trobat al costat del ministre d'Economia sr Pere Lòpez. Com és normal li he adreçat unes paraules de salutació amb la deguda cortesia i com a resposta ha procedit a insultar-me obertament amb un to molt agressiu.

A més les desafortunades paraules han donat pas a contactes físics de major agressivitat, mentre procedia a amenaçar-me de destruir-me a nivell personal.

Davant d'aquest inacceptable comportament en un acte oficial del Consell General, i de la gravetat d'aquestes amenaces li prego que emprengui les mesures que consideri escaients. Al mateix temps, considero necessari deixar constància escrita d'aquest incident per allò que pugui esdevenir en el futur.

Finalment, li prego que doni trasllat d'aquesta carta al sr cap de Govern per a la seva informació i constància.»

Com tothom pot comprovar, la realitat del que va passar no correspon amb la realitat dels fets, o de la versió dels fets que han fet arribar a EL PERIÒDIC i que en cap cas han contrastat amb mi.

Tothom pot entendre que les accions fetes pel ministre en un dinar oficial han de tenir serioses conseqüències. El Reglament del Consell General és clar, i l'autoritat que ha de tractar problemes d'ordre en els actes del Consell és el Síndic General. De fet, immediatament que es produïssin els fets ho vaig posar en coneixement del Síndic que estava assegut a taula juntament amb el cap de Govern, i vaig presentar verbalment la meva queixa, deixant constància que l'endemà entraria el corresponent escrit formal. És totalment inacceptable que un diari com EL PERIÒDIC es presti a fer un cortina de fum i entrar en el joc del ministre d'avançar-se per confondre la opinió pública i distorsionar els fets per intentar salvar el mobles, coneixedor aquest ministre que ahir, dimecres 22, es trobaria amb la meva carta de queixa sobre la taula.

Finalment, lamento profundament la campanya de greu descrèdit que el Govern ha engegat contra la meva persona, i que no persegueix finalitat altra que desviar l'atenció de la seva nefasta gestió durant aquest any i mig de legislatura, i que ha desembocat en una manca total de legitimitat per governar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT