PUBLICITAT

El poder del riure

De totes les emocions humanes, riure, tot i ser una de les experiències més comunes, és la més misteriosa, resultant ara com ara un dels enigmes més secrets de la psicologia humana, superant a la ciència sobretot a l’hora de definir la seva causa, allò que anomenem humor. Però a mi el que em resulta curiós és que, una vegada més, els homes i les dones no el processem de la mateixa manera. Està comprovat que les dones riuen i gaudeixen més de l’humor, ja que quan riem s’activen dues àrees del cervell, la del llenguatge i la de la memòria a curt termini, la qual també té a veure amb la forma en què es gestionen les emocions (tot i que jo penso que potser riem més perquè també plorem més; és a dir, tot ho portem més a l’extrem, no sé).

El que és un fet és que qui més qui menys, tots hem sentit dir alguna vegada que riure és molt saludable. El remei a tots els mals, deien les nostres àvies. I de fet, tècniques basades en això, com la risoteràpia, a més de divertides, s’han demostrat com molt efectives per a moltes malalties, i no totes psicològiques com potser alguns heu pensat. I és que riure és una funció biològica necessària per mantenir el benestar físic i mental, una bonica porta que ens pot portar a la relaxació, que obre la nostra capacitat de sentir i d’estimar, i que ens pot conduir a l’èxtasi i a la creativitat.

A banda, riure té el seu propi lloc físic al cervell, en el còrtex prefrontal. Probablement perquè és la zona més humana del cervell que la majoria d’animals no desenvolupen, la mateixa on trobem la creativitat i la capacitat de pensar en el futur i analitzar la moral, la qual fa que, si bé la gran majoria d’animals poden alegrar-se, nosaltres siguem l’única espècie amb capacitat de riure. Però no ens equivoquem, tot i que riure sigui un acte natural que ja realitzem el poc de néixer, necessita ser practicat ja que, com més riem, més fàcil és provocar el riure, el propi i el dels altres, i, si molt convé, a riure es pot aprendre.

Però, per què riure és tan curatiu, estimulant i plaent? Doncs senzillament perquè fa que segreguem les famoses endorfines, les drogues naturals que ens circulen per l’organisme i que ens resulten addictives, ja que d’elles depèn quelcom tan primari com estar bé o malament. I no és l’únic efecte que provoca. Riure és rejovenidor en obligar-nos a estirar els músculs de la cara, és oxigenant perquè fa que entri el doble d’aire en els pulmons, és analgèsic perquè les endorfines són un sedant natural. Serveix per eliminar tensions acumulades, ajuda a preveure l’infart i genera una sana fatiga que redueix l’insomni. A banda, també té efectes psicològics pel fet que elimina l’estrès, alleuja la depressió, ajuda a exterioritzar emocions i disminueix la percepció negativa de la realitat. Vaja, que amb totes aquestes propietats, a què esperes per posar-te a riure?

Per als més escèptics, comentar-vos que s’ha demostrat que el sentit de l’humor és un signe d’intel·ligència i hi ha estudis que demostren que els estudiants més dotats tenen un sentir de l’humor avançat, sense oblidar que l’humor negre és més propi de persones intel·ligents. Així que a títol de no passar per babaus, us convido a prendre-us la vida amb més humor, a riure i a fer riure els altres.

I no podré acabar l’article d’avui sense parlar de l’amor, i és que l’amor i l’humor haurien d’anar de bracet. Fins i tot la ciència defineix el riure com si es tractés de la poció d’amor definitiva. La meva àvia ja em deia sempre que em busqués un nòvio» que més que guapo em fes riure sempre (no li vaig fer cas i així em va anar), però no era l’única que pensava així. Els que ja tingueu una edat recordareu que en la pel·lícula ‘Qui ha enredat en Roger Rabbit?’, quan a la protagonista li pregunten que li veu a un ‘tipus’ tan poc agraciat, maldestre i escanyolit com en Roger Rabbit, la voluptuosa i espaterrant Jessica Rabbit respon simplement amb un: «Em fa riure». I és que quan riem, les substàncies químiques que se segreguen creen una sensació de felicitat i connexió amb la parella, forjant una unió més forta que qualsevol missatge de text bonic. I per fer la cosa encara més interessant us diré que, segons diuen els estudiosos, les dones trien a parelles que les diverteixin i les facin riure, i els homes, a més de buscar parelles amb bon sentit de l’humor, les volen receptives a les seves bromes. I per acabar d’embolicar la troca, hi ha estudis que demostren que existeix una correlació directa entre el sentit de l’humor d’una persona i la quantitat d’orgasmes que proporciona.

Al final, resulta molt cert això que es comenta tan sovint que la vida és qüestió d’amor i humor. Amor per comprendre-la molt millor i humor per suportar-la cada dia. Per tant, no menyspreem els beneficis d’aquest gran afrodisíac per al cor i el cervell. Perquè si el sentit de l’humor ens fa ser, o com a mínim semblar, més intel·ligents, val la pena fer ús d’ell de manera enginyosa i hàbil per relativitzar una realitat que a vegades mereix ser vista d’una altra manera més distesa.

I avui podria acabar amb un acudit que us fes adonar l’intel·ligent, creativa i seductora que puc resultar (evidentment és una broma), o podia fer-ho amb una frase del famós novel·lista anglès Charles Dickens sobre el poder contagiós i universal del riure i la seva capacitat per unir, i que diu: «No hi ha res en el món tan irresistiblement contagiós com el riure i el bon humor». Però ho faré amb una gran frase del poeta xilè Pablo Neruda, la qual diu: «El riure és el llenguatge de l’ànima», per destacar el riure com una expressió profunda i autèntica del ser interior d’una persona. Ben segur, la millor forma d’expressió. I us deixo ja amb uns deures de per vida, rieu molt, de vosaltres, amb els altres (no dels altres que no resulta gens graciós) i en qualsevol circumstància, i la vostra vida haurà valgut molt la pena. Encara més, probablement la vostra vida serà més llarga.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT