PUBLICITAT

Reformes difícils

FERRAN COSTA

Dissabte passat la Societat Andorrana de Ciències va organitzar unes jornades entorn de l'Administració Pública Andorrana. S'hi van exposar opinions diverses, fins i tot contraposades, però el comú denominador fou la necessitat de fer una reflexió sobre el nostre model públic.

Per poder continuar amb el ritme actual, l'Estat ha de o bé incrementar els ingressos o bé retallar la despesa. La primera de les opcions només es pot fer apujant les taxes als contribuents. Cal tenir en compte que, a més, qualsevol mesura econòmica que s'implementi trigarà temps per aportar-ne els rèdits. Els tempos polítics i econòmics no tenen res a veure perquè transcorren a diferents velocitats. Les decisions polítiques tarden molt a acordar-se (i un exemple en són les mateixes lleis fiscals, sobre les quals fa mesos que discutim). Les decisions econòmiques s'han de prendre ràpid perquè els fruits d'aquestes decisions no es recolliran fins d'aquí força temps.

La retallada de l'administració i aquelles mesures que afecten l'estat del benestar són les més impopulars de totes i de les quals els mandataris de tot arreu defugen. En casos ben recents, als països del nostre entorn, la gran tisorada ha retallat el sou dels funcionaris, el nombre de funcionaris i les partides que afecten directament l'estat de benestar de tots els ciutadans, com la sanitat, l'educació i les pensions. Cap dirigent no ho volia fer, però s'hi han vist obligats per un exercici de simple responsabilitat.

Andorra, amb totes les especificitats que es vulgui, haurà d'actuar i prendre mesures, algunes de les quals afecten el nostre model d'administració pública. Com més tardem a prendre-les, més dràstiques hauran de ser. Calen decisions fermes, profundes i valentes que provoquin l'inici de les reformes que el país necessita. Malgrat la seva implementació, el repunt en l'economia pot tardar a arribar, però, com a mínim, s'haurà vist que hi ha una voluntat política clara per solucionar els problemes i que es va en la direcció que el país necessita.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT