PUBLICITAT

Dia Nacional de les persones amb discapacitat

La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, aprovada el 13 de desembre del 2006, va marcar un canvi crucial cap a una comprensió dels drets humans universal, indivisible i interdependent per a les persones amb discapacitat. Aquesta convenció reconeix a les persones amb discapacitat com a titulars de drets humans, capacitades per participar activament en les decisions que afecten les seves vides. Enfronta les barreres de la societat, com ara les actituds negatives i els obstacles físics, com a principals impediments per al ple gaudi dels seus drets.

Andorra va signar i ratificar aquesta convenció el 27 d’abril del 2007 i el 10 d’octubre del 2013, respectivament, entrant en vigor el 10 d’abril del 2014. Malgrat això, en deu anys, poc s’ha fet per a implementar-la completament. Tot i les lleis locals com la Llei de Drets de Garantia de les Persones amb Discapacitat del 2002 i la Llei d’Accessibilitat del 1995, les modificacions posteriors no han estat suficients per abordar les necessitats actuals.

La Llei 13/2019, per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, va millorar la tutela dels drets de les persones amb discapacitat, però encara es troben àrees sense cobrir, com la Llei del Notariat. Tot i això, s’ha de reconèixer el paper actiu de les associacions locals en la promoció dels drets del col·lectiu, aportant suggeriments i propostes per avançar en la implementació de la Convenció.

Malgrat alguns progressos, encara hi ha reptes pendents, com s’ha vist en qüestions d’accessibilitat, com les restriccions en les compres per a persones amb discapacitat visual o de l’acompliment del dret de vot sense dependre de tercers. Queda clar que es necessita un esforç continu per garantir una inclusió efectiva i l’accés universal per a les persones amb discapacitat.

Progressistes-SDP sempre estarem al costat de la inclusió de les persones i de l’accés universal i independent de les persones amb discapacitat.

Marc Latorre, membre de la CPN de Progressistes-SDP
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT