PUBLICITAT

Arcalís: Fem memòria

Durant el període del 1999 al 2003 va tenir lloc el mandat comunal on jo mateix i la Sra. Bernadeta Gaspà, cònsol major i menor respectivament, i en el qual vam intentar trobar una solució adequada a la situació financera i de resultats econòmics negatius continuats de la Societat Explotadora del Camp de Neu Ordino-Arcalís (Secnoa, SA).

La culminació d’aquest intens treball, va arribar en el nostre segon mandat, que va anar del 2004 al 2008. Així, el 12 de gener del 2006 el Consell del Comú d’Ordino, reunit en sessió extraordinària de caràcter urgent, va adoptar l’acord de posar en comú l’entitat inversora i la corporació comunal, a través d’una nova societat mercantil a constituir que s’anomenaria Arcalís Explotació, SA i en la qual en serien socis a raó del 50,2% la societat Secnoa, SA. (en la qual el 100% de les accions eren propietat del Comú d’Ordino) i de l’entitat bancària Crèdit Andorrà SA en un 49,8%.

Els principals punts de l’acord que es va signar amb l’entitat bancària Crèdit Andorrà, SA van ser:
- Crèdit Andorrà, SA aportava a la nova societat la suma de 10.920.858,07 euros, corresponent al 49,8% del Capital de la nova societat.
- Crèdit Andorrà, SA es comprometia a facilitar a la nova societat per a la seva viabilitat les línies i modalitats de finançament extern fins a 20.000.000 d’euros per completar el pla d’inversions projectat, que ascendia aproximadament a 30.000.000 d’euros.

Malauradament, en data 31 de març del 2006, el Consell de Comú es va reunir un altre cop de forma extraordinària per desfer l’acord signat el 12 de gener.

I perquè es va decidir anul·lar l’acord? La Sra. Maria del Mar Coma, en aquell mandat consellera de l’oposició pel GUPI, i actualment candidata a cònsol per ACO-DA del propers comicis del 17 de desembre del 2023, juntament amb altres persones, va denunciar l’acord davant dels tribunals.

La majoria comunal vam decidir anul·lar els acords perquè no era la nostra voluntat deixar que passessin a la justícia uns acords, on l’altra part era l’entitat bancària Crèdit Andorrà, SA, i que evidentment no es podia sentir còmoda amb la situació, quan la seva voluntat era ajudar a la viabilitat econòmica d’un projecte que havia de ser un motor per a la parròquia.

Així, es pot constatar que fins a l’actual acord amb Saetde SA - període del 2006 al 2018 - el Comú d’Ordino a través de la societat Secnoa, SA ha perdut 24,8 milions d’euros. Actualment, l’endeutament és de 9,7 milions d’euros i com s’ha vist, durant el període del 2006 al 2018, la societat Secnoa, SA ha perdut 24,8 milions d’euros. Pèrdues que s’ha hagut de fer càrrec el Comú d’Ordino com a soci únic de la societat.

Durant el període comprès entre el 1999 i el 2007, és a dir el meu mandat com a cònsol d’Ordino es van dur a terme diverses i importants inversions per millorar el benestar dels residents a Ordino. Inversions que van assolir els 49 milions d’euros, i això va suposar un endeutament de 24 milions d’euros per al Comú, perquè la corporació no disposava dels recursos econòmics suficients en aquell moment.

Torna doncs a ser evident que, si l’acord amb Crèdit Andorrà hagués tirat endavant, l’estació d’Ordino Arcalís hauria desenvolupat el Pla d’inversions – recordin, de 30 milions d’euros - i el Comú hagués pogut disposar dels 24,8 milions d’euros que han anat a eixugant els resultats negatius continuats de l’estació al període 2006 - 2018.

Aquesta situació ha fet que durant molts anys no s’han fet les inversions que la parròquia necessitava, i per què? Perquè la Sra. Coma l’any 2006 va decidir fer un «mal favor» als ciutadans d’Ordino. Sí. La mateixa persona que avui es presenta davant de tots nosaltres per aspirar a ser cònsol major d’Ordino.

Cal advertir que Units per Ordino no critica l’acord assolit pel Sr. Josep Àngel Mortés, ja que som coneixedors de la dificultat per trobar una solució en la viabilitat de l’estació d’Ordino-Arcalís, i només deixem aquesta reflexió en forma de comparativa.

Els termes generals d’aquest acord actual, és l’entrada de Saetde, SA en l’accionariat de Secnoa, SA aportant 3 milions d’euros pel 76% de les accions, quedant el Comú d’Ordino amb el 24% restant. No es tracta d’un error, ho hem dit bé.

Si fem la comparativa, en l’acord signat el 2006 amb l’entitat bancària Crèdit Andorrà aportava 10,9 milions d’euros per un 49,8% de les accions. Amb l’actual acord, beneït per la Sra. Maria del Mar Coma - consellera de Finances de la majoria d’ACO-DA - la societat Secnoa, SA ha transmès el 76% de les accions a Saetde, SA per 3 milions d’euros. Seguint aquesta lògica, si Crèdit Andorrà, SA hagués volgut participar en el 76% de Secnoa, SA hauria d’haver desemborsat 16,6 milions d’euros,13,6 milions més del que ha desemborsat la Societat Saetde, SA.

Aquesta dificultat de trobar una solució a la greu problemàtica que suposava la situació financera d’Arcalís pel Comú d’Ordino, també se la van trobar els consolats posteriors al meu. 

Per tant, no va ser ni el Sr. Ventura Espot ni la Sra. Consol Naudí, ni el Sr. Josep Àngel Mortés, primer amb la Sra. Gemma Riba, i després amb la Sra. Eva Choy, responsables de les pèrdues de 24,8 milions d’euros.

L’única culpable i responsable és la Sra. Maria de Mar Coma que recorrent davant el tribunal els acords adoptats el gener 2006, va hipotecar les arques públiques i el benestar dels ordinencs durant 12 anys.

Per tant, el «caprici» de la Sra. Coma ha costat a la parròquia d’Ordino 24,8 milions d’euros, és a dir un cost de 4.429 euros per habitant o 12.854 euros per persona amb dret a vot. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT