PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0290-2023 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), del 22 de setembre del 2022, en relació amb les implicacions tributàries derivades del trasllat de la residència fiscal d’una societat andorrana.

El Sr. A, és el Soci Únic i president del Consell d’Administració de la societat constituïda d’acord amb la normativa mercantil andorrana (d’ara en endavant, la Consultant). Actualment els actius i passiu que compensen l’estructura patrimonial de la Societat son: (i) dos habitatges i un terreny no arrendats, (ii) estretes per adquisició d’immobles, (iii) participacions superiors al 5% en diverses societats andorranes. En tots els casos el període de tinença de la participació és superior a un any, (iv) una cartera de valors formada per participacions en el capital d’entitats no andorranes que cotitzen en un mercat regulat així com altres productes financers, i (v) préstecs atorgats per societats vinculades o entitats bancàries.

Atès que el Soci Únic és resident fiscal a Espanya, la Consultant està valorant els efectes fiscals de traslladar el seu domicili social del Principat d’Andorra a Espanya.

En aquest sentit, es sol·licita criteri vinculant per tal de (i) confirmar si seria d’aplicació l’article 17 de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’Impost sobre Societats (d’ara en endavant, IS). En cas afirmatiu, confirmar si seria d’aplicació l’exempció per evitar la doble imposició econòmica de l’article 20 de la Llei de l’IS a les rendes integrades com a conseqüència de l’aplicació de l’article 17 derivades de les participacions en altres entitats en les quals es compleixen els requisits establerts a l’article 20 de la Llei de l’IS i (ii) confirmar si com a conseqüència del canvi de residència, els immobles de la qual és titular la Consultant quedarien subjectes a la Llei de l’impost sobre les Plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries.

El DTF estableix que, amb referència a la qüestió relacionada amb el trasllat de la residència fiscal de la societat, la societat perdrà la consideració de resident fiscal en territori andorrà en el moment en què no estigui constituïda conforme a les lleis del Principat i no tingui el domicili social ni la seu de direcció efectiva en territori andorrà. Això es produirà en el moment en què la consultant es doni de baixa del Registre de Societats segons els termes previstos en l’ordenament jurídic andorrà i s’inscrigui en el país de destí.

En relació a l’aplicació de l’article 17 de la Llei de l’IS, la consultant haurà d’integrar, en la base de tributació de l’impost sobre societats corresponent al darrer període impositiu en què es compleixin els requisits per ser considerada resident fiscal en territori andorrà, la diferència entre el valor normal de mercat i el valor comptable o fiscal de les participacions que tingui en altres societats, així com la diferència entre el valor normal de mercat i el valor comptable o fiscal que es pugui esdevenir de la resta d’elements patrimonials que no estiguin afectats a un establiment permanent situat en territori andorrà. S’entén per valor normal del mercat el que s’hagi acordat en condicions normals entre parts independents en transaccions o negocis jurídics idèntics o similars.

Per la seva banda, quant a la possibilitat d’aplicar l’exempció prevista en l’article 20 de la Llei de l’IS, aquesta és aplicable sobre dividends, participacions en beneficis i rendes derivades de la transmissió de participacions en altres entitats sempre que es compleixin una sèrie de requisits.

El DTF, segons la informació proporcionada, conclou que en el cas en qüestió es tracta d’un canvi de residència fiscal de la societat que posseeix les participacions i que no es dona cap dels fets mencionats a la norma per aplicar aquesta exempció; per tant, en el supòsit de fet mencionat a la consulta no serà aplicable l’exempció per evitar la doble imposició econòmica.

En relació a l’Impost sobre les Plusvàlues en les Transmissions Patrimonials Immobiliàries, considerant que en el cas en qüestió no es dona una transmissió d’immobles ubicats en territori andorrà ni la transmissió de participacions d’una societat andorrana i que la norma no preveu l’aplicació d’una regla especial d’imputació temporal per canvi de residència fiscal, en el cas exposat a la consulta no es produeix el fet generador de l’impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, amb independència que l’entitat que posseeix aquests actius faci un canvi de residència fiscal.

Referent a la imposició directa del soci que posseeix íntegrament les participacions de la societat, a l’efecte de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals, tenint en compte que no es produeix la transmissió de participacions d’una societat andorrana i que la norma no preveu l’aplicació d’una regla especial d’imputació temporal per canvi de residència fiscal, en el cas exposat a la consulta no es produeix una renda subjecta a l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals.

Analitzada la consulta, volem posar de manifest per a tots els lectors un fet molt curiós que s’extrau de la mateixa; segons el criteri del DTF en Consultes Vinculants anteriors, si una societat ha de comptabilitzar les seves participacions en societats a valor raonable segons normativa comptable, els beneficis que se’n puguin derivar de la valoració raonable s’integraran a la base de tributació de l’impost, però, en cas de complir els requisits, es podrà aplicar l’exempció de l’article 20. Ara bé, en el cas que ens ocupa, la societat que trasllada el seu domicili social del Principat d’Andorra a un altre país, no podrà aplicar l’exempció de l’article 20 tot i complir els requisits, doncs en aquest cas, el DTF no ha volgut realitzat una interpretació finalista de la norma.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT