PUBLICITAT

Persones manipuladores, existeixen i les tenim amb nosaltres

Sempre havia estat d’aquelles que pensaven que les persones no eren dolentes per definició, sinó que a la vida et passaven coses que t’anaven fent comportar de determinada forma, i de vegades a alguns els feia actuar malament. Ja fa temps, però, que vaig entendre que això no és així. Hi ha persones que són dolentes des del seu naixement, i no té res a veure amb el que els hi ha passat, amb la família que els ha educat ni amb les persones que les envolten, són dolentes i punt.

Així, és un fet que al món hi ha dos tipus de persones, les bones i les dolentes. I curiosament, segons un estudi dut recentment als EUA, els nens petits, fins i tot els de menys d’un any, tenen una habilitat sorprenent per distingir entre potencials amics i enemics, és a dir, distingeixen entre persones bones i dolentes i són capaços de determinar si les persones són repulsives o atractives en funció del tracte que dispensen a tercers.

Dintre de les maldats que exerceixen les persones, avui volia parlar de les persones tòxiques, especialitzades en el xantatge emocional i la manipulació. Aquestes persones són més habituals del que ens pensem, i sí, són complicades en tots els àmbits, però on poden resultar més nocives és com a parelles, perquè són expertes a utilitzar estratègies de manipulació per a minar l’autoestima de la parella i sotmetre-la. El més greu és que les víctimes d’aquestes persones manipuladores poden passar anys submergides en relacions de dominació sense ni adonar-se que estan patint violència psicològica. Fins i tot, poden arribar a reaccionar de manera negativa amb algun amic o familiar que vulgui tractar de fer-li veure.

Però, que tenen en comú aquest tipus de persones? Doncs per començar, el seu estat d’ànim varia sovint, de manera que uns dies t’estima molt i uns altres t’odia. I aquests canvis no depenen del comportament de la víctima, són totalment aleatoris. I és que l’objectiu (sigui conscient o inconscient) d’aquestes variacions és obligar a la resta a estar pendent d’elles en tot moment. El pitjor és que per molt que t’esforcis a complaure-les, mai serà suficient, res estarà prou bé perquè sempre trobaran algun petit error en qualsevol cosa i el magnificaran fins a destrossar a l’altra psicològicament, fent-li minvar la seva autoestima. De fet, fins i tot quan l’error el comentin elles, li donaran la volta de tal manera que semblarà que la culpa ha estat teva o d’un tercer. I les culpes que atribueixen als altres de vegades són tan absurdes com arribar a culpar algú del mal temps, perquè si heu fet un viatge i plou, és culpa teva no haver mirat la previsió meteorològica.

D’altra banda, estem parlant de persones extremadament geloses, independentment del nivell d’intensitat. I encara que et vulguin fer creure que la seva gelosia és perquè t’estimen molt, la realitat és que tenen un desig molt fort de control. Per aquesta raó acostumen a no deixar tenir a les parelles amistats del sexe contrari o susceptibles d’atracció, i no és que t’ho prohibeixin, només que s’enfaden de tal manera que acabes esborrant alguns contactes de l’agenda, i et lleven les ganes de fer coses amb altra gent. Per cert, cal estar a l’aguait, perquè poden agafar-te el mòbil sense avisar, i revisar totes les teves converses, acusant-te de ves a saber que. Això sí, ni se t’acudeixi agafar-li el seu de mòbil, que acostuma a tenir protegit a mil contrasenyes, perquè despertaràs a la fera que porten dins.

També controlen on ets i que fas constantment, i si no et localitza poden arribar a entrar en colera, encara que elles poden desaparèixer durant hores o dies sense cap mena d’explicació. Tampoc et donaran suport, perquè la seva feina és l’única cosa que importa.

Però que pot fer que ens quedem al costat d’aquest tipus de persones? Suposo que la clau és que no fan servir les seves armes contra tothom. Si no que busquen exercir el seu control sobre persones amb una autoestima tocada, que han crescut sense el suport emocional adient. Les persones manipuladores aprofiten les febleses per guanyar terreny emocional. I ho fan a poc a poc. Al principi, fins i tot, són tan aduladores i encantadores que et fan creure que són la «mitja taronja perfecta». Utilitzen amb gran estil l’art de la seducció per encantar-te i quan no t’ho esperes, acabes sent un titella en les seves mans.

Cal que anem amb compte amb aquestes persones i si les reconeixem, el millor que podem fer (si és possible) és posar distància. Acostumen a tenir molt ben après el seu paper i no canviaran. Així que si creus que pot ser susceptible de la seva manipulació cal que t’allunyis al màxim d’elles i mantinguis contacte zero. A banda, és molt important treballar la pròpia autoestima per reconèixer-les i no permetre que et puguin manipular.

I acabarem avui amb una frase del psicoanalista i sociòleg alemany Erich Fromm que diu: «L’amor immadur diu: ‘t’estimo perquè et necessito’. El madur diu: ‘et necessito perquè t’estimo’», que ens parla de la diferència entre els sentiments passionals i els consolidats, i encara que ell es centra en el sentiment de l’amor, l’art d’estimar-se és un principi bàsic per a una relació agradable, profunda i, sobretot, sana a qualsevol àmbit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT