PUBLICITAT

L’economia d’Andorra també és l’economia d’Ordino

El nostre país, en els darrers anys, ha viscut diferents etapes econòmiques, i cal dir que des del Govern de Demòcrates per Andorra no s’han establert els mecanismes i les mesures correctes per prevenir un accelerat empobriment de la capacitat adquisitiva de la classe mitjana i treballadora del nostre país. Tots sabem que aquesta part important de la població són el puntal de la nostra societat, i de fet són ells els que fan créixer la nostra economia.

El Govern no ha sabut prendre les decisions correctes a temps, per evitar la situació actual, ja que davant de la inflació i la situació econòmica que vivim, s’haurien d’haver cercat solucions amb temps suficient per evitar que la nostra classe treballadora perdés tant poder adquisitiu en pocs anys.

Però, el més greu de la situació, és que a costa de no afavorir els interessos generals ens hem tornat un atractiu, per no dir un regal per als estrangers amb alt poder adquisitiu que només busquen un refugi fiscal. No vol dir que aquests no ens beneficiïn, sinó que s’hauria d’haver trobat un punt intermedi, per tal que la seva vinguda, fos favorable també per a la majoria de la població d’Andorra. Penso que una inversió estrangera mal regulada és el que ara mateix tenim, i tots sabem que la gran majoria no generarà cap mena de benefici pel país a llarg termini.

Cal que els responsables polítics, a tots els nivells, estableixin mesures correctores que permetin disposar d’habitatges perquè hi visquin les famílies del país i no només per a especular

Hem aconseguit fer venir inversors, especuladors i nous residents que en molts casos sols han fet que especular aprofitant-se d’una fiscalitat baixa. Aquesta especulació ha fet que el preu dels habitatges i de les rendes obtingudes dels lloguers s’hagin tornat desproporcionats i mancats de coherència, si tenim en compte el poder adquisitiu de la majoria de la nostra població.

Els preus dels habitatges són importants, però encara són molt més cabdals els preus dels lloguers. En aquest sentit, l’article 33 de la nostra Constitució preveu que «els poders públics han de promoure les condicions necessàries per fer efectiu el dret de tothom a gaudir d’un habitatge digne». La nostra Carta Magna, com bé sabeu, va ser aprovada fa 30 anys i en aquell moment ja va ser capaç de preveure quelcom que algun dia podia esdevenir una qüestió transcendental per una àmplia majoria de la nostra ciutadania.

Per això, puc dir en veu alta i clara que els habitatges han de ser perquè hi visquin les famílies i no només per especular. És bo invertir en immobles, però ha de ser com una modalitat més d’estalvi. L’inversor té dret a percebre una renda en concepte de lloguer, però aquesta ha de ser dins una lògica comparativa amb els salaris que estan percebent els treballadors d’Andorra. Vendre el país als estrangers no residents és un mal que després no podrem corregir amb facilitat.

Si l’economia mundial ja ens ha donat signes d’inflació, a Andorra fent el que hem fet, hem engreixat aquesta inflació en el sector de l’habitatge, i tal com s’ha vist, moltes persones i famílies que feia anys que treballaven a Andorra s’han vist obligades a marxar, per la manca d’una qualitat de vida digna que ara ja no som capaços d’oferir. El pitjor de tot és que estem substituint la mà d’obra que va venir en una altra època, i parlem de no fa gaires anys, i que es va establir a Andorra en benefici de tots, per una mà d’obra poc qualificada amb salaris baixos, i que alguns s’aprofiten d’aquesta situació sense tenir en compte les conseqüències que això comportarà en el futur.

Nosaltres volem tenir una mà d’obra qualificada, amb uns salaris dignes, i que, per tant, la gent pugui venir al nostre país a guanyar-se la vida com tants han vingut des dels anys 60 i que han contribuït al nostre creixement econòmic i que ara molts d’ells són andorrans i els seus fills són nascuts aquí i viuen i estimen Andorra.

És imprescindible que siguem capaços de veure que la gent que viu a Andorra s’ha de poder guanyar la vida, i permetre’s tenir un habitatge digne, així com un nivell de vida correcte com el que s’ha pogut tenir en les darreres dècades, perquè cal recordar que és la classe mitjana i treballadora la que fa pujar un país. El problema de l’habitatge s’ha de solucionar augmentant l’oferta de pisos de lloguer al mercat. Aquesta és la millor manera d’ajustar el preu dels lloguers.

A Units per Ordino tenim clar que cal emprendre accions concretes i decidides per lluitar contra aquest greu problema social, i per això, nosaltres volem liderar a la nostra parròquia el canvi de rumb, per afrontar de forma decidida aquesta qüestió que necessita una solució urgent no només a Ordino, sinó també a escala nacional. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT