PUBLICITAT

El repte que defineix la nostra generació

La crisi planetària del canvi climàtic, la contaminació de l’entorn i la pèrdua de biodiversitat ha produït pèrdues incalculables a tot el món, i els més afectats són els infants. Aquesta crisi ja ha exposat gairebé cada infant de cada continent a perills per al clima i el medi ambient. Mil milions d’infants –gairebé la meitat dels 2.200 milions d’infants del món– viuen en països de risc climàtic extrem, on s’enfronten a un cercle viciós d’afectació i vulnerabilitat creixent que posa en compromís la seva capacitat de sobreviure, créixer i prosperar. Les xifres són esfereïdores: 820 milions d’infants exposats a onades de calor; 240 milions, a inundacions costaneres; 920 milions, a escassetat d’aigua.

Aquesta emergència global amenaça tot l’assolit durant dècades en el nivell de desenvolupament i en l’assistència humanitària. Els infants són especialment vulnerables i tenen un major nivell de risc de danys que els adults: mengen i beuen més en proporció al seu cos que els adults, i estan més exposats a malalties com el còlera, la malària i el dengue, que el canvi climàtic fa que siguin més comuns. Estan més exposats a la contaminació de l’aire i la pèrdua d’ingressos afecta les seves famílies per les sequeres que amenacen l’agricultura, i tenen més probabilitat de patir desplaçaments de residència per la manca d’aigua. Els països més vulnerables al canvi climàtic no tenen el suport crític per construir resiliència i adaptar-s’hi. Cal un moviment global que pugui recaptar fons dels països amb més recursos i que tingui una visió global a l’hora d’invertir-los.

UNICEF ha desenvolupat una estratègia completa per galvanitzar els esforços i enfocar-los cap als llocs on les necessitats són més agudes, i ho ha plasmat en el seu pla d’acció de Sostenibilitat i Canvi Climàtic. Té tres objectius principals:

1. Protegir les vides, la salut i el benestar dels infants, i la resiliència de les seves comunitats, a través de l’adaptació dels serveis socials essencials al canvi climàtic, als desastres naturals i a la degradació del medi natural.

2. Empoderar cada infant al llarg de la seva vida, amb les oportunitats de formació, educació i competències, perquè siguin ells mateixos actors directes d’aquest canvi.

3. Advocar per al compliment de tots els acords internacionals sobre sostenibilitat i canvi climàtic (com són els ODS), per reduir les emissions i l’empremta ambiental, fent que la mateixa UNICEF i tots els seus col·laboradors siguin un exemple.
UNICEF té objectius molt ambiciosos per a tot el món. Per al 2030, esperem arribar a millorar la vida de 500 milions d’infants a 100 països, implementant millores en les àrees on UNICEF té ja una expertesa contrastada: reducció de riscos climàtics, recuperació de desastres naturals, sistemes d’energia sostenibles per a instal·lacions sanitàries, escoles, aigua, sanejament i higiene.

L’electricitat és un element facilitador clau que millora dràsticament la vida dels infants i assegura l’habilitat dels infants per sobreviure i prosperar. Un altre focus molt important és l’accés a l’aigua, i aconseguir que sigui sempre potable i segura per als infants. I, finalment, fer que els mateixos infants siguin els primers a defensar i ser actors de la transformació global de la nova interacció de la raça humana amb el planeta.

Tots aquests objectius es tradueixen en programes concrets i específics, com el de la regió d’Androy, al sud de Madagascar, al qual donem suport des d’UNICEF Andorra, on estem recaptant fons per a la construcció d’un ecopoble que donarà accés a l’aigua i al sanejament amb energies renovables. Per remot que ens sembli, no ens és un problema aliè. Tots hem patit aquest darrer estiu amb una calor extrema, tots veiem com els rius aquest any porten molt poca aigua, hi ha hagut molt pocs bolets, i ens cal una solució global a aquesta situació que està aquí per quedar-se. UNICEF hi jugarà un paper molt significatiu en l’àmbit global: ens cal el teu suport. H
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT