Les lliçons de la vida
Avui llegia un article que deia que la vida ens ensenya moltes coses que, de vegades, no som capaços d’entendre o explicar. També que la vida ens brinda moltes vegades oportunitats esplèndides per gaudir i passar estones agradables; no obstant, no sempre és un camí de roses. En aquests casos, cal ser resilients i aprofitar aquestes experiències menys agradables per créixer (doncs tot ens porta a un aprenentatge).
Avui m’agradaria insistir en el fet que moltes de les lliçons de vida porten molt de temps amb nosaltres, però, de vegades, no en som conscients o optem per ignorar-les; no obstant, aplicar-les ens permetria sentir-nos molt millor i amb més benestar a la nostra vida.
Algunes d’aquestes lliçons, que són claus per fer front a la vida, són:
-Viu el present, la vida és curta
-Viu la vida sense por
-Deixa de queixar-te. Sigues positiu
-Centra’t en allò que puguis controlar
-Millora la teva intel·ligència emocional
-Atreveix-te a córrer riscos
-No perdis oportunitats
-Accepta, cada persona té la seva pròpia visió del món
-No hi ha manca de temps, sinó d’interès
-Troba el sentit de la vida
-Conquereix les teves pors
-Aprecia el que tens
-Cuida les amistats
-Valora qui és real
-Resisteix
-Respecta els altres
-Lluita contra la injustícia
-Plora quan ho necessitis
-Cuida el planeta
-Aprèn dels que van venir abans que tu
-Estalvia i utilitza bé els teus diners
-Decideix (no deixis decisions ajornades ni que decideixin per tu)
-Cerca solucions, no culpables
-No jutgis
-Busca la bellesa en les petites coses
-Sigues amable
-Dóna’t un caprici
-No deixis que et trepitgin
-No et rendeixis
-Conrea” la felicitat
-No es pot triomfar sense fracassar
-És impossible saber-ho tot i fer-ho tot bé
-Estima’t a tu mateix
-Les aparences enganyen
-El teu temps i esforç tenen un valor
-Cuida’t per dins i per fora
-No deixis mai de caminar
-Tingues paciència
-Explora els teus dons i potencia’ls
-Allibera’t de prejudicis i creences
-Aprèn de les males experiències
-No tinguis por de la incertesa
-Afronta els problemes, no fugis
-Reflexiona
-Surt de la teva zona de confort
-Perdona
-Sigues proactiu
-Somriu
-VIU
Aprendre ofereix les seves pròpies recompenses, ja que és la millor manera d’alimentar el cervell i la ment. No és una destinació, sinó més aviat un excitant viatge de tota la vida.
Alguna vegada has après alguna cosa pel sol gust d’aprendre? Un tema que no tingués res a veure amb la teva professió, la teva feina o alguna obligació? Jo sí. Espero que sigui així perquè aprendre pel gust d’aprendre és molt bonic. Si no t’ha passat mai, t’animo a preguntar-te què voldries aprendre pel simple gust d’aprendre.
A aprendre també se n’aprèn, però com aprendre tot de la vida? Doncs, per exemple:
- Buscant sempre alguna cosa nova què aprendre
- Posant focus
- Identificant els recursos
- Practicant la sinergia
- Descobrint les oportunitats
- Preguntant i escoltant. Parlant menys
- Ensenyant algú
- Aprenent pel sol gust d’aprendre
- Sent més conscient del que ens interessa
- Aprenent a poc a poc i seguint a partir d’allà
- No tenint por de fallar
Hi ha un procés molt interessant que és aprendre, desaprendre i tornar a aprendre.
Potser allò que has llegit fins aquí t’ha despertat una necessitat de replantejar-te algunes coses i preguntar-te: Què estic fent? Com estic vivint? Què és realment important per a mi? Podem qüestionar-nos la nostra percepció de la realitat, de la nostra manera habitual de pensar i de com interpretem el món.
Aleshores és quan apareix el desaprendre. I per això hem d’explorar la nostra manera de pensar i les interpretacions naturals que surten del nostre cervell per comprendre una situació determinada. És fer un esforç conscient per descodificar i desconèixer patrons establerts, abandonant zones de comoditat intel·lectual. Fins i tot, desestimant o eliminant responsablement el que ja no ens serveix, a desfer-nos de tot allò vell de dins nostre i aprendre alguna cosa de manera diferent de la que durant anys hem realitzat.
Desaprendre no és incorporar noves formes de pensaments, sinó fer un examen crític intern de com ens sentim. Les persones que volen desaprendre és perquè busquen una millora, és una cerca reflexiva per començar cap a un nou jo.
I aleshores arriba el tornar a aprendre, el procés d’aprendre novament alguna cosa des d’una perspectiva diferent de l’original; és a dir, transformant la nostra manera d’observar allò que sembla la mateixa situació i escoltar tot allò que no es diu.
Tornar a aprendre és actualitzar-se canviant els nostres vells paradigmes, és tornar a experimentar mitjançant un procés voluntari, desenvolupant noves capacitats, maneres de pensar i de fer les coses per donar un altre significat a les experiències i així aconseguir resultats diferents.
Us convido a prendre uns minuts, moment d’anàlisi de la vostra situació actual, passada, futura, experiències, emocions i maneres de pensar i actuar per tal d’anar identificant les possibles incomoditats, inseguretats, malestars i contradiccions. De vegades no és fàcil prendre consciència, ni adonar-se d’aquells aspectes que han de ser desapresos, sobretot perquè normalment venen determinats per un malestar emocional, per una experiència negativa, per un esdeveniment determinant a la vida.
“A la vida ni es guanya ni es perd, ni es fracassa ni es triomfa. A la vida s’aprèn, es creix, es descobreix; s’escriu, esborra i reescriu; es fila, es desfila i torna a filar” — Ana Cecília Blum.
Així que proposem-nos reflexionar sobre totes les lliçons de vida que porten molt de temps amb nosaltres, siguem-ne conscients i comencem a aplicar-les, ja que això ens permetrà sentir-nos molt millor i amb més benestar a la nostra vida.
Recomano realitzar aquesta activitat de manera escrita, un mètode molt eficaç d’aprenentatge, per reconstruir cada experiència i lliçó particular. AVANTI!