PUBLICITAT

La síndrome del currículum en blanc

La setmana passada escrivia en aquest espai sobre la dificultat que suposa per als joves plantejar independitzar-se, i en aquell mateix article enumerava i desenvolupava diversos factors. No obstant això, n’hi havia un que mereix un article sencer per tan sols pinzellar la punta de l’iceberg. Parlo de la manca d’accés dels joves al mercat laboral.

En l’era actual, els joves ens enfrontem a una sèrie de desafiaments en intentar iniciar una carrera laboral, un fenomen que no només impacta els individus, sinó que també té implicacions significatives per a la societat en el seu conjunt. La transició de l’educació a l’ocupació s’ha tornat cada vegada més complexa, plantejant preguntes crucials sobre l’equitat i la igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral.

Un dels obstacles més destacats és la discrepància entre les habilitats demandades pels ocupadors i les adquirides pels joves en acabar la seva educació formal. L’avanç tecnològic vertiginós i les transformacions en el mercat laboral han generat una creixent demanda d’habilitats especialitzades, deixant enrere aquells que manquen d’una formació actualitzada. És essencial que els sistemes educatius s’adaptin per equipar els joves amb les habilitats necessàries per fer front als reptes del segle XXI, tancant així la bresca entre l’educació i les expectatives del mercat laboral.

A més, la manca d’experiència laboral esdevé un desafiament significatiu. Molts ocupadors busquen candidats amb un historial laboral sòlid, situant els joves en una posició desfavorable al començament de les seves carreres. La implementació de pràctiques professionals i programes de pràctiques es presenta com una solució clau per proporcionar als joves l’oportunitat d’adquirir experiència pràctica i desenvolupar habilitats específiques del sector, facilitant així la seva integració al mercat laboral.

La inestabilitat econòmica global també contribueix a la precarietat de l’ocupació per al meu col·lectiu. En períodes de crisi econòmica, les empreses tendeixen a reduir les contractacions i a tornar-se més selectives, intensificant la competència i reduint les oportunitats per als graduats recents. La formulació de polítiques que promoguin l’estabilitat econòmica i la inversió en el desenvolupament de l’ocupació juvenil es revela com una estratègia crucial per superar aquest desafiament sistèmic.

La discriminació per edat és un altre problema persistent que afecta els joves en la seva cerca d’ocupació. Diversos ocupadors solen percebre els candidats més joves com a menys experimentats o menys compromesos, la qual cosa porta a l’exclusió injusta de talent potencial. Sensibilitzar els ocupadors sobre la importància de valorar les habilitats i el potencial dels joves, independentment de la seva edat, és essencial per superar aquesta barrera i fomentar una cultura laboral inclusiva.

La paradoxa de no poder trobar feina per manca d’experiència laboral és un dilema desafiant que molts joves enfrontem avui en dia. Per una banda, se’ns exigeix experiència per accedir a treballs, però, d’altra banda, l’oportunitat d’adquirir aquesta experiència es veu limitada. Aquest cercle viciós crea un obstacle significatiu en el camí cap a l’ocupació, ja que, com he mencionat i tots sabem, els ocupadors solen valorar l’experiència prèvia en considerar candidats. La manca d’oportunitats per obtenir experiència inicialment pot deixar-nos en una situació de desavantatge, malgrat tenir les habilitats i la formació necessàries. Per abordar aquesta paradoxa, és crucial fomentar programes de pràctiques professionals i polítiques que reconeguin i valorin el potencial i la capacitat dels joves, brindant-nos així l’oportunitat de demostrar la nostra vàlua i construir un historial laboral sòlid. Aquest enfocament contribuirà a trencar el cicle que perpetua la dificultat dels joves per accedir al mercat laboral, la síndrome del currículum en blanc.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT