PUBLICITAT

Autodisciplina i formació per invertir bé

Els esportistes tenim molt interioritzats els valors de l’autodisciplina o l’orientació a resultats. És el que ens ajuda a superar obstacles, batre marques o aconseguir títols. També la capacitat de treballar fort per millorar el nostre rendiment físic i tècnic gràcies a l’entrenament i a un bon equilibri emocional. L’autodisciplina és un concepte que ha estat àmpliament estudiat i valorat en qualsevol àmbit de la vida, també en el del món financer, essent una qualitat que pot marcar la diferència entre l’èxit i el fracàs, entre assolir els teus objectius i quedar-te enrere. 

En essència, l’autodisciplina implica la capacitat de posposar la gratificació immediata en favor de recompenses futures més significatives. A l’era actual, on la tecnologia domina les nostres vides, les decisions sobre estalvi i inversió sovint estan influenciades per algoritmes. Les noves tecnologies, dissenyades per simplificar les nostres vides, de vegades poden portar-nos al ‘no pensar’, ja que ens brinden respostes i solucions sense requerir un esforç mental conscient. L’autodisciplina es presenta com una eina vital per prendre decisions informades, presentant-se com un component crucial per desenvolupar una estratègia sòlida d’estalvi i inversió. 

També l’objectivitat emocional, que és la capacitat de separar les emocions de les decisions i accions que prenem, basades en anàlisi i estratègia en lloc de reaccionar impulsivament. Per exemple, un inversor especialitzat en els mercats de renda variable hauria de ser emocionalment objectiu, no deixant-se endur pel pànic quan els mercats cauen bruscament, ni deixant-se portar per l’eufòria quan els mercats estan en alça. En canvi, pren decisions basades en una anàlisi acurada, estableix estratègies sòlides i s’hi adhereix malgrat les fluctuacions emocionals que es puguin donar a causa de moviments erràtics puntuals del preu.

Aprendre sobre mercats, productes financers, estratègies, o trading i gestionar les emocions associades a tot això contribueix a augmentar l’autoconfiança. La premissa és que com més sapiguem, i millor gestionem la informació a què tenim accés, més preparats estarem per enfrontar els nostres desafiaments financers orientats a prendre les millors decisions en funció de l’horitzó temporal i les necessitats. 

Construir una bona cartera d’inversió a llarg termini implica una planificació i diversificació acurada per maximitzar el rendiment i minimitzar el risc. La clau per construir una cartera sòlida i una bona planificació d’estalvi es basa en establir inicialment uns objectius financers concrets a llarg termini. Avaluar la teva tolerància al risc també és imprescindible, així com diversificar la cartera, que significa invertir en diferents classes d’actius (accions, bons, immobles, etc.) per reduir el risc global. Aquesta part també requereix informació contínua i estar al dia dels mercats i els nous productes. 

Gràcies a les noves tecnologies, observem noves formes i possibilitats d’inversió a través de plataformes de crowdfunding, d’inversió en capital risc, accions, criptoactius o startups, una part a considerar, encara que sigui en una petita proporció de la teva cartera per l’elevat risc que suposen. La formació contínua és important i permet estar al dia de les múltiples variables dels mercats i els nous productes i inversions que van sorgint. Recordem que la construcció d’una cartera d’inversió és un procés continu. A mesura que modifiquem les nostres metes i circumstàncies, és possible que necessitem ajustar la nostra cartera en conseqüència. La clau és la nostra pròpia disciplina en la presa de decisions, la formació continuada (l’equivalent a l’entrenament), el control de les emocions i tenir uns objectius clars, com ja vaig explicar fa uns anys en el meu quart llibre Economia fàcil per ser feliç sobre els ensenyaments dels valors de l’esport aplicats a l’economia domèstica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT