PUBLICITAT

La batalla de les set parròquies

L’escenari polític andorrà ha canviat en aquests mesos, tant que fins i tot hi ha hagut una manifestació amb un suport considerable. I això és notícia, ja que el comportament andorrà sempre ha estat conservador davant el fet a manifestar-se. Per primer cop al Principat la gent s’ha mobilitzat de forma massiva i transversal. Persones de tots pensaments han anat a expressar els seus neguits davant les problemàtiques de l’habitatge.

Aquest fet és significatiu sobretot ara, que falta un mes i poc per a les eleccions comunals. Les pròximes eleccions marcaran la tendència política del Principat, ja que moltes de les competències com l’habitatge i construcció depenen en gran part dels comuns.

Si fa uns mesos teníem una batalla política de país, ara hi poden haver fins i tot set lluites i direccions de «país» diferents. Segurament estem davant de les eleccions més importants i decisives dels darrers anys i el més important, unes eleccions que han de servir per a reordenar les prioritats polítiques i econòmiques del país.

Un punt important és que els partits ja no són tan rellevants com en les eleccions generals, sinó que el pes recaurà sempre davant el candidat i la seva proximitat amb la parròquia. El factor humà i la connexió amb els problemes actuals serà decisiu per a saber qui pot guanyar les eleccions.

Un altre tret important és entendre l’evolució històrica de cada territori en l’àmbit polític. Els resultats històrics electorals poden ser un indicador de com aniran les coses. És molt complicat guanyar o perdre unes eleccions d’una legislatura a una altra.

També cal entendre l’escenari social i polític. Cal entendre quins partits estan o han estat presents en el territori. No és el mateix competir en unes eleccions a dues llistes que a quatre.

Ara bé no podem deixar de costat les lleis que regeixen com escollim als candidats en aquestes eleccions. El sistema electoral és majoritari, el que implica un canvi d’estratègies i pactes respecte a les eleccions generals. El sistema no admet pressions polítiques de petits partits, val guanyar o guanyar. Fer una llista comunal és en part anar a la guerra sabent que no hi ha més que un guanyador. A tot o res.

Aquestes eleccions en especial tenen un grau d’incertesa molt més gran del que ens esperem. Està canviant el comportament polític dels andorrans a la vegada que el sistema de partits andorrà és cada vegada menys estable. Els pactes o no pactes d’última hora poden suposar un canvi del vot de 180 graus.

En general aquestes eleccions seran les més incertes dels darrers anys a causa de diferents motius. El primer d’ells és un sistema electoral que obliga a pactes no partidistes. Es tracta d’un sistema menys estable i més fluctuant, a la vegada que no es dona poder de decisió al perdedor. Afirmem que cada Parròquia serà, en escènica una batalla particular on cada candidat serà el primer guerrer de la batalla.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT