PUBLICITAT

Pensar de manera estratègica

La capacitat de pensar de manera estratègica i prendre decisions tàctiques és fonamental per assolir els objectius i superar els obstacles que es presenten al camí.

Així, descobrir com ser estratègic hauria de ser una meta clau a assolir per a tots, tant a la vida personal com professional.

Ser estratègic implica tenir una visió clara del que es vol assolir, identificar els recursos disponibles i aprofitar-los de manera efectiva, així com adaptar-se als canvis i prendre decisions a cada etapa del procés. Tenir aquesta habilitat es converteix en un avantatge a l’actual món competitiu, ja que dona la capacitat d’anticipar i aprofitar les oportunitats.

Descobrir com ser estratègic i assolir l’èxit requereix temps, esforç i compromís, però els resultats poden ser molt gratificants. Amb la combinació adequada d’habilitats, coneixements i actitud, qualsevol persona pot desenvolupar la seva capacitat estratègica i assolir l’èxit a qualsevol àrea de la seva vida.

El pensament estratègic és fonamental en gairebé totes les àrees de la vida, ja sigui a l’entorn emocional, al familiar o al laboral. Per entendre bé què significa aquest concepte, cal revisar i comprendre els tres conceptes que engloba, que són: objectius, estratègia i tàctica.

El concepte estratègia s’utilitza, en general, per referir-se a un pla ideat per assolir una finalitat determinada, és a dir, l’estratègia és el pla general que s’estableix en un moment determinat per aconseguir un objectiu.

La tàctica són les accions concretes que es desenvoluparan per aconseguir l’estratègia planificada, és a dir, són els mètodes i les accions específiques que s’apliquen d’acord amb les circumstàncies per complir de manera efectiva el pla estratègic. Aquestes accions sempre han de ser coherents amb l’estratègia.

Però l’estratègia i la tàctica no serveixen de res si no tenim ben definits els objectius que volem assolir.

Aquests conceptes han d’aplicar-se en conjunt. Per exemple, si no tens un objectiu clar, no sabràs on et dirigeixes, si únicament tens un pla estratègic, tindràs grans idees però no una execució d’aquestes, i si només tens tàctiques sense una planificació estratègica, només tindràs un gran desordre.

Una manera senzilla de diferenciar els tres conceptes seria la següent:

- Objectiu: Què vols aconseguir?
- Estratègia: Com aconseguiràs aquest objectiu?
- Tàctica: Quines accions concretes i puntuals desenvoluparàs en el dia a dia?

El pensament estratègic és l’habilitat d’anticipar al present les necessitats de recursos i persones i les circumstàncies externes que puguin succeir, a fi d’aconseguir els objectius marcats a futur, en un període determinat.

Dit d’una altra manera, l’estrateg és aquell que és capaç d’anticipar-se als fets i crear un pla per portar el projecte a l’èxit, ja sigui en un departament, una empresa, una organització, un esport o un simple joc de taula. És un concepte que té els seus inicis en matèries com els escacs, la guerra i altres disciplines creades per l’ésser humà.

Les persones que pensen de forma estratègica, tenen la capacitat de visualitzar diferents escenaris i prendre decisions ajustades a aquests.

La seva visió a llarg termini està adreçada a aconseguir objectius puntuals, a la creativitat i la col·laboració amb els seus equips de treball.

El perfil estratègic s’ha tornat cada cop més indispensable per a les empreses i negocis en un mercat tan competitiu. En definitiva, és una competència indispensable per a qualsevol persona que aspiri a assumir el lideratge en qualsevol projecte: un equip de persones, departament, empresa, treball d’autònom, esport, etc.

El pensament estratègic és fonamental per als negocis davant de condicions competitives cada vegada més exigents. Els nous líders d’organitzacions són els encarregats de guiar els col·laboradors per mantenir la rendibilitat, motivar la retenció del talent humà i consolidar la satisfacció de clients. Recolzat en les seves soft skills, la importància de l’estrateg es manifesta en la presa de decisions i la resolució de problemes.

Les empreses modernes, organitzacions que volen ser competitives en mercats canviants necessiten pensar estratègicament. Això els permet adaptar-se quan calgui, tenir la previsió adequada per respondre situacions crítiques, continuar evolucionant en els seus objectius a mitjà i llarg termini, i respondre a la necessitat d’innovacions tecnològiques, econòmiques i de patrons de consum. A més, aquesta proactivitat els permet ser més flexibles davant qualsevol escenari.

Un bon estrateg es distingeix per diverses qualitats:

- Establir objectius clars que avalua de forma periòdica.
- Escolta activa.
- Focus.
- Flexibilitat, adaptabilitat.
- Capacitat de reflexió.
- Capacitat de fer-se les preguntes adequades.
- Creativitat.
- Anticipar-se a diferents escenaris.
- Visió de futur, capacitat d’observar i cercar tendències.
- Blinders off: aprendre a veure allò que ningú veu.
- Capacitat de veure the big picture (l’estratègia no consisteix a caminar, si no en volar per tenir una visió més amplia).
- Capacitat de decisió. No tenir por.
- Virtut de saber prioritzar. Gestionar el temps i delegar.
- Capacitat de persuasió.
- Envoltar-se dels col·laboradors adequats.
- Aprendre dels mateixos errors, de l’experiència.
- Donar l’orientació adequada a l’equip i permetre que creixi.
- Centrar-se en els stakeholders.
- Fer que les coses passin.

Penses estratègicament quan es compleixen aquestes característiques:

- Saps on vols arribar.
- Saps en quin punt et trobes.
- Saps definir el camí que cal seguir.
- Saps autoavaluar i corregir.

No permetis que una agenda ocupada t’impedeixi pensar de manera estratègica. Quan les coses es posen una mica frenètiques, és normal enfocar-se als petits detalls en comptes del panorama general. Tanmateix, ser estratègic significa ser capaç d’allunyar-se d’aquests petits detalls. Reserva una mica de temps en la teva agenda per asseure’t a pensar i reflexionar sense distraccions.

Sens dubte, definir una estratègia, independentment de l’àmbit en què et moguis, és fonamental per determinar el full de ruta que cal seguir per poder aconseguir els teus objectius. A més, gràcies a la fixació d’una estratègia podràs determinar els punts forts i els punts febles i definir el pla d’acció sobre la base d’aquests criteris.

Després de llegir la meva tribuna... Creus que penses de forma estratègica o no? Sigui quina sigui la teva resposta, recorda que qualsevol persona pot desenvolupar la seva capacitat estratègica!

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT