PUBLICITAT

Com parlar amb els teus fills i filles sobre conflictes armats i guerres

Quan un conflicte o una guerra apareixen en els titulars, poden provocar sentiments com por, tristesa, ràbia i ansietat, sense importar on visquis. Els nens i nenes sempre busquen en els seus pares una sensació de seguretat i protecció, i més encara en temps de crisi. Compartim alguns consells sobre com abordar la conversa amb el teu fill o filla i brindar-li suport i consol.

Esbrineu què saben i com se senten

Tria un moment i un lloc on el teu infant pugui treure el tema amb naturalitat i se senti més còmode parlant lliurement; per exemple, durant un àpat familiar. Intenta evitar parlar del tema just abans d’anar-se’n a dormir.

Un bon punt de partida és preguntar-li què sap i com se sent. Alguns nens i nenes poden saber poc sobre el que està passant i no estar interessats a parlar-ne, però d’altres poden estar preocupats en silenci. Amb els més petits, els dibuixos, els contes i altres activitats poden ajudar a obrir el debat. Els nens i nenes poden descobrir les notícies de moltes maneres, per la qual cosa és important comprovar el que estan veient i escoltant. És una oportunitat per tranquil·litzar-los i corregir qualsevol informació inexacta que hagin pogut trobar a Internet, a la televisió, a l’escola o a través dels seus amics.

Un flux constant d’imatges i titulars pertorbadors pot fer-nos sentir que la crisi ens envolta. Els nens i nenes més petits poden no distingir entre les imatges de la pantalla i la seva pròpia realitat personal i creure que estan en perill immediat, fins i tot si el conflicte està succeint lluny. I els de més edat poden haver vist coses preocupants a les xarxes socials i tenir por de com es poden agreujar els esdeveniments. És important no minimitzar ni desestimar les seves preocupacions. Si et fan una pregunta que pot semblar-te extrema, com «morirem tots?», assegurar-los que això no passarà, però també intenta esbrinar què han escoltat i per què els preocupa que això passi. Si pots entendre d’on ve la preocupació, és més probable que puguis tranquil·litzar-los.

Reconeix els seus sentiments i assegura’ls que el que senten és natural. Demostra-li que l’escoltes prestant-li tota la teva atenció i recordeu-li que pot parlar amb un altre adult de confiança sempre que ho desitgi.
 

Manteniu la calma i fes servir un llenguatge i exemples d’acord amb la seva edat
Els nens i nenes tenen dret a saber el que passa al món, però els adults també tenen la responsabilitat protegir-los. Tu ets qui millor coneix el teu fill o filla. Utilitza un llenguatge adequat a la seva edat, observa les seves reaccions i sigues sensible al seu nivell d’ansietat.
En la mesura del possible, tranquil·litza els teus fills i filles assegurant-los que estan protegits de qualsevol perill. Recordeu-los que molta gent està treballant a tot el món per aturar el conflicte i trobar la pau. Recorda que no passa res si no tens la resposta a totes les preguntes. Pots dir-los que han de buscar-la o aprofitar l’ocasió perquè els més grans els ajudin a trobar les respostes. Utilitza llocs web d’organitzacions de notícies acreditades o d’organitzacions internacionals com UNICEF i l’ONU. Explica’ls que no tot el que troben en línia és exacte i la importància de trobar fonts fiables.
 

Promou la solidaritat sense estigmes
Els conflictes solen comportar prejudicis i discriminació, sigui contra un poble o un país. Quan parlis amb els teus fills, evita qualificatius com «gent dolenta» o «malvada» i, al seu lloc, aprofiti per fomentar la solidaritat, per exemple, cap a les famílies obligades a fugir de les seves llars. Encara que el conflicte es produeixi en un país llunyà, pot alimentar la discriminació a la porta de casa. Comprova que els teus fills i filles no pateixen assetjament ni hi contribueixen.
 

Converseu sobre les persones que ofereixen suport i ajuda.
És important que els nens i nenes sàpiguen que la gent s’ajuda mútuament amb actes de valor i amabilitat. Busca històries positives, com la dels socorristes que ajuden la gent o la dels joves que demanen la pau. Esbrina si al teu fill o filla li agradaria participar en una acció positiva. Tal vegada podria dibuixar un cartell o escriure un poema per la pau, o tal vegada podria participar en una recaptació de fons local o unir-se a una petició. La sensació d’estar fent alguna cosa, per petit que sigui, sovint pot aportar un gran consol.
 

Finalitza les converses amb cura
En acabar la conversa, és important assegurar-se de no deixar el nen o nena en un estat d’angoixa. Intenta avaluar el seu nivell d’ansietat observant el seu llenguatge corporal, tenint en compte si utilitza el seu to de veu habitual i vigilant la seva respiració. Recordeu-li que t’importa i que estàs allà per escoltar-lo i donar-li suport sempre que se senti preocupat.
 

Continua informant-los
A mesura que es vagin coneixent les notícies sobre el conflicte, has de seguir en contacte amb el teu fill o filla per veure com es troba. Com se sent? Té alguna pregunta nova o alguna cosa del que vulgui parlar amb tu? Si el teu fill o filla sembla preocupat o ansiós pel que està passant, estigues atent a qualsevol canvi en el seu comportament o les seves sensacions, com dolors d’estómac, de cap, pessigolles o dificultats per dormir. Els nens i nenes reaccionen de forma diferent als esdeveniments adversos i alguns signes d’angoixa poden no ser tan evidents. Els més petits poden tornar-se més apegats del normal, mentre que els adolescents poden mostrar una intensa pena o ira. Moltes d’aquestes reaccions duren poc temps i són reaccions normals davant d’esdeveniments estressants. Si aquestes reaccions es prolonguen, és possible que el teu fill o filla necessiti ajuda especialitzada. Prepara’t per parlar amb el teu fill si alguna vegada treu el tema. Si és just abans d’anar a dormir, acaba amb una cosa positiva com llegir-li el seu conte favorit perquè dormi bé.
 

Limita l’allau de notícies
Sé conscient de l’exposició dels teus fills i filles a les notícies quan estan plenes de titulars alarmants i imatges pertorbadores. Considera la possibilitat d’apagar les notícies amb els nens i nenes més petits. Amb els més grans, pots aprofitar per parlar de quant temps passen consumint notícies i en quines fonts confien. Considera també com parlar del conflicte amb altres adults si els teus fills i filles estan a una distància que els permeti escoltar-lo. En la mesura del possible, intenta crear distraccions positives com jugar a alguna cosa o passejar junts.
 

Cuida de tu mateix/a
Podràs ajudar millor els teus fills i filles si tu també estàs afrontant la situació. Els nens i nenes captaran la teva pròpia resposta a les notícies, així que els ajudarà a saber que tu estàs tranquil. Si et sents ansiós o alterat, agafa’t temps per a tu mateix i recorre a altres familiars, amics i persones de confiança. Sé conscient de com consumeixes les notícies: intenta identificar moments clau durant el dia per comprovar el que està passant en lloc d’estar constantment connectat. En la mesura de les teves possibilitats, dedica temps a fer coses que t’ajudin a relaxar-te i recuperar-te.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT