PUBLICITAT

Un de cada quatre

ELISENDA VIVES

Fa uns anys, la celebració de tal dia com avui, el Dia contra la violència envers les dones podia generar una reacció d'incomoditat. El que realment s'hauria de celebrar és que no n'hi hagués de violència, o simplement no celebrar res perquè tothom hauria adoptat una conducta respectuosa envers els altres.

Des de l'experiència d'uns quants anys de celebracions, convé reconèixer que aquests dies han tingut la virtut de donar més visibilitat a aquest problema i animen les institucions a invertir-hi temps i recursos. L'enquesta de l'Eurobaròmetre del 2010 indica que el 98% de les persones entrevistades a la UE mostra preocupació per aquest tema. Les televisions (92%), diaris (59%) i revistes en parlen sovint. El 78% dels europeus pensen que la violència domèstica és un problema comú. Les dones coneixen més víctimes que els homes. El 84% dels enquestats considera que és un problema inacceptable i que ha de ser castigat per llei, essent les agressions sexuals i físiques les que es consideren més greus. Tothom dóna suport a les polítiques que s'adoptin per eradicar-ho, però poques persones saben quines són les mesures preventives que s'han pres.

El Parlament Europeu té sobre la taula la proposta que en els propers cinc anys, s'estableixi l'any europeu per combatre la violència envers les dones, entesa com a acte contra els drets humans. Queda demostrat en els seus estudis que a tots els països europeus es pateix aquest tipus d'agressions, i segons el Consell d'Europa una de cada quatre dones d'aquest continent n'és víctima, però una de cada deu és víctima de violència sexual.

La part més difícil, la del canvi de conductes individuals perquè la societat ha ensenyat altres valors. A l'escola s'eduquen els valors, però s'ha d'insistir en les actuacions fora de l'àmbit reglat, que majoritàriament es comercialitzen amb la sublimació del poder per la violència, dos conceptes sobre els que caldria adoptar una actitud molt més crítica. Quan s'associen el domini que pretenen porta en si mateix la destrucció de l'altre. Tot i l'augment de la conscienciació, però, aquests comportaments es perpetuen. L'objectiu d'eradicar-los sembla que costarà, però és imprescindible crear un ambient que no ho posi tan fàcil.

Historiadora



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT