PUBLICITAT

La mirada sistèmica en l’empresa i les organitzacions

Avui seré una mica agosarada perquè escriuré sobre un tema molt diferent i difícil d’explicar (i d’entendre!) però que a mi m’ha canviat la manera de veure les coses, de potenciar la meva visió estratègica i sobretot d’ajudar.

Moltes vegades, he evitat parlar en veu alta sobre aquest tema per «por» al que pensaran, al que diran de mi, suposo que per venir del món de les finances, però al final com que és una eina molt potent i que funciona he decidit compartir-ho amb vosaltres. Us convido així, a què sigueu curiosos, oberts de ment i disposats a veure les coses des d’un altre enfocament.

Es tracta de la mirada sistèmica. Moltes vegades en les meves sessions em pregunten què és això del Coaching Sistèmic o bé què és una Constel·lació, ja sigui Familiar o Organitzacional. Avui em focalitzaré en les Constel·lacions Organitzacionals, segurament influenciada pel taller d’aquest cap de setmana amb el gran Jan Jacob Stam.

Les empreses i organitzacions passen per tota mena de situacions al llarg de la seva existència. I també ho fem totes les persones que tenim un projecte pel qual estem apostant de manera compromesa.

Si et trobes en algun dels casos que et plantejo, estic convençuda que conèixer com funcionen les Constel·lacions Organitzacionals et pot ajudar a resoldre les teves preguntes i et donarà una nova visió per fer un nou pas cap als teus objectius.

– A què és degut que el teu projecte no avança al ritme que tu vols?
– Per què perds els teus clients?
– Per què et trobes sempre davant dels mateixos bloquejos?
– Per què hi ha conflictes interns que continuen estant molt presents?

Les Constel·lacions Organitzacionals són una metodologia que, des d’una mirada àmplia i sistèmica ens ajuden a comprendre quins són els factors que estan causant els problemes a què ens enfrontem al nostre projecte o empresa. Ens faciliten observar on és el veritable problema que està nodrint el conflicte que estem vivint.

I no només això sinó que, a més, ens permeten intervenir per solucionar aquestes causes, moltes d’elles ocultes i manifestant-se a través d’una simptomatologia que incideix en el funcionament adequat de l’organització.

Per ampliar el concepte de què és la mirada sistèmica, és essencial aturar-nos a entendre bé què és un sistema. Això és un conjunt d’elements en relació dinàmica amb un objectiu comú. De manera que tot projecte, empresa, organització, família, parella o grup de persones de què formem part, s’ordena d’acord amb un objectiu o propòsit.

També hi ha tres macro objectius que cal tenir en compte, que són el de supervivència (en el sentit que tot sistema vol sobreviure), d’evolució (tot sistema vol evolucionar i expandir-se) i el de propòsit (en què tot sistema té un propòsit principal i vol complir-ho).

Una persona es pot trobar en diferents tipus d’embussos que es poden abordar des d’aquest enfocament sistèmic. Per exemple:

– Quan algú a la feina té una pèrdua de força, d’energia, un desgast. Això és un senyal o un símptoma que alguna cosa està passant al sistema laboral.
– Algú té una funció i no pot exercir tot el seu lideratge des d’allà.
– Els objectius planejats fracassen repetidament i no hi ha manera que tiri endavant un projecte o empresa.
– Hi ha equips amb conflictes interpersonals.

Perquè funcionin bé els sistemes cal que es compleixin a més, tres lleis sistèmiques: la de pertinença, lloc i jerarquia, i l’equilibri entre donar i rebre.

Sota el meu punt de vista, les Constel·lacions Organitzacionals són més efectives com més alt és el càrrec dins de l’empresa del qui constel·la. Alguns temes habituals de les Constel·lacions Organitzacionals:

– Millora del clima laboral.
– Resolució de conflictes interpersonals entre membres de l’organització.
– Analitzar les possibilitats d’aliances estratègiques amb altres empreses.
– Fusió de diferents empreses.
– Testar el llançament de nous productes o serveis al mercat.
– Detectar problemes en equips, llocs de treball i ajudar al seu bon funcionament per aconseguir objectius.
– Desenvolupament del potencial humà dins l’organització: gestió del talent.

També pots utilitzar aquesta tècnica si, independentment de la jerarquia que ocupis a la teva organització, necessites prendre decisions dins l’àmbit laboral i que, d’alguna manera, també són de l’àmbit personal. Alguns casos:

– Necessites canviar de feina i no saps com orientar-te en la cerca d’un de nou.
– Necessites claredat en els teus objectius i plans de futur.
– Conciliació de vida personal i laboral.
– Vols desenvolupar habilitats i capacitats específiques.
– No saps què seria millor per a tu: treballar per compte propi o per compte aliè.
– Si ets membre d’una empresa familiar i necessites posar més ordre resolent les interferències entre els conflictes sistèmics familiars i laborals

D’altra banda, com a eina de canvi, millora i optimització, les Constel·lacions Organitzacionals ofereixen infinites possibilitats per treballar sobre tots aquells desordres que poden estar entorpint el bon fluir del teu projecte.

L’exercici de Constel·lacions Organitzacionals és una pràctica que es pot treballar en diferents formats: en la modalitat individual i en la modalitat grupal.

En les Constel·lacions Organitzacionals Individuals (també conegut com a Coaching Sistèmic) treballem amb una sèrie de fitxes o figures (Playmobils) que ens ajuden a representar el problema i, a través d’una sèrie de dinàmiques, aconseguim aprofundir amb consciència en el que està succeint.

D’altra banda, des del format de Constel·lacions Organitzacionals Grupals treballem amb representants vius, voluntaris que ajuden a la representació espacial a trobar un millor ordre i solució al problema que estem plantejant a través de diferents moviments sistèmics.

Particularment, per protegir la privadesa del client (el que constel·la) em sembla necessari constel·lar «en cec», de manera que no necessita aportar dades identificatives, ni comptar la seva situació o problemàtica a treballar a la resta de representants.

Les Constel·lacions Organitzacionals són una eina ràpida i eficaç per trobar solucions efectives i duradores a tots aquests conflictes i bloquejos que poden estar portant que la teva empresa, el teu projecte o la teva feina no funcionin tal com t’agradaria.

T’animo a provar-ho! Cal experimentar-ho per veure realment el potencial d’aquesta eina.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT