PUBLICITAT

La hidratació

Moltes vegades, quan parlem de salut ens venen al cap conceptes com la nutrició, l’esport, descansar bé... però no sempre ens recordem de la hidratació. La hidratació és l’aportació d’aigua provinent dels aliments i les begudes que nosaltres aportem al nostre organisme.

Hem de pensar que, entre el 50% i el 65% del nostre cos, és aigua i aquesta aigua es troba en l’interior de les nostres cèl·lules, en el teixit muscular, en la sang, en l’intestí... Així que la importància de mantenir una bona hidratació és més que evident.

La ingesta d’aigua no només prové dels gots d’aigua que beguem, sinó que els aliments també ens aporten part d’aigua. Aproximadament la nostra ingesta d’aigua prové el 20-30% d’aliments sòlids i el 70-80% de begudes. Per exemple, la fruita té una gran quantitat d’aigua, i com a beguda, no només l’aigua ens hidrata, sinó que també hem de tenir en compte les infusions, els brous...

Un rendiment físic i cognitiu òptim depèn de què ens mantinguem en un nivell d’hidratació òptims. Així que ara, ens sorgeix la gran pregunta, com puc saber si estic ben hidratat?

Un dels símptomes més evidents de què comencem a estar deshidratats és la sensació de set, de fet, és el símptoma més evident, però hem de tenir en compte que per exemple la gent gran perd aquesta sensació de set i, per tant, és important que a la gent gran els anem oferint aigua regularment per conservar un bon estat d’hidratació. També hi ha gent de menys edat que ja sigui pel ritme frenètic de vida, per l’estrès o per altres motius, que no percebin o inhibeixin aquesta sensació de set. En aquests casos, el més efectiu és dur sempre amb nosaltres una ampolla d’aigua. Aquest gest té dues funcions, la primera de les quals seria fer de recordatori, que si veiem l’ampolla, ens recordem de beure. I la segona, que prenguem consciència de la quantitat d’aigua que beguem, ja que és molt fàcil perdre el compte dels gots que ingerim, però si anem veient com va baixant el nivell d’aigua de l’ampolla, és molt més fàcil i visual prendre consciència de les quantitats.

Una altra manera de veure si estem ben hidratats o no, és amb el pipí. Aquest, hauria de ser d’un color groc ocre més aviat transparentós. Si és concentrat i amb un color fosc, pot ser un símptoma de deshidratació. Tingueu en compte, que el primer pipí del dia no és indicatiu, ja que normalment ja és concentrat degut a les hores de son en les que no ens hidratem.

També hem de tenir en compte, que al llarg de la nostra vida, hi ha moments en els quals els nostres requeriments d’aigua variaran. Per exemple en l’embaràs i lactància, les demandes d’aigua són més altres, així com els esportistes, també tindran requeriments més alts per contrarestar la gran pèrdua de líquid que tenen en forma de suor o transpiració.  
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT