PUBLICITAT

Estafadors de l’era digital

El que hagi estat atent a les notícies en les últimes setmanes haurà vist un titular: Un compte d’humor d’Instagram està sent investigada per un presumpte delicte d’estafa. La qüestió és: com pot un compte d’humor cometre un delicte com aquest?

A l’era digital, les xarxes socials i les plataformes en línia han revolucionat la forma com interactuem i fem negocis. No obstant això, juntament amb les oportunitats legítimes, també han sorgit amenaces significatives, i una de les estafes més comunes en aquests dies es troba a Telegram, en la forma de promeses d’inversió lucrativa i apostes esportives. És essencial comprendre com funcionen aquestes estafes i com protegir-nos-en.

El modus operandi bàsic consisteix en el fet que un compte d’Instagram amb certa influència és comprada per un individu o grup d’individus posats en el món de les inversions, criptomònades i apostes esportives. Inicialment, el compte manté el mateix tipus de contingut que abans, per no aixecar sospites. Posteriorment, des de la pròpia compta s’anuncia algun tipus de sorteig de diners o criptomònades, generalment de quantitats interessants però no exagerades. Amb el temps, es va augmentant el nombre de sortejos i de diners, arribant a xifres que superen els diversos milers d’euros. És en aquesta situació quan arriba el següent pas: el compte de Telegram.

Quan ja han cridat l’atenció de tots els seguidors del compte, promocionen un canal de Telegram on de forma ‘solidària’ (tenint en compte que en algunes ocasions l’entrada a canals costa diners) sorgeix la característica més destacada d’aquest tipus d’estafa: la promesa de guanys ràpids i segurs. Els estafadors afirmen que poden multiplicar els teus diners en qüestió de dies o setmanes, la qual cosa sona massa bo per ser veritat. És crucial recordar que totes les inversions comporten riscos, i els guanys garantits són una bandera vermella immediata.

Una altra indicació clau d’una possible estafa és la manca de transparència. Els estafadors solen ser ganduls quant a com funcionen les inversions o les apostes. No et proporcionaran informació detallada sobre les seves estratègies ni t’explicaran com s’aconsegueixen aquests guanys extraordinaris. Això fa que sigui difícil prendre decisions informades.

Per guanyar-se la confiança dels usuaris, els estafadors publiquen testimoniatges falsos de persones que suposadament han tingut èxit amb els seus serveis. Aquests testimoniatges poden ser persuasius, però hem de recordar que són fabricats. A més, els estafadors solen pressionar els usuaris perquè prenguin decisions ràpides i emocionals, argumentant que les oportunitats són limitades i que han d’actuar immediatament. Aquesta tàctica busca evitar que les persones investiguin i reflexionin abans d’invertir.

Per evitar caure en aquestes estafes, és crucial prendre mesures de precaució. Abans d’invertir, sempre s’ha d’investigar el canal o servei en qüestió i verificar la legitimitat de l’empresa o persona darrere de l’oferta. Cap inversió és 100% segura, per la qual cosa s’ha de desconfiar de les promeses de guanys garantits. Sona evident, però mai s’ha de compartir informació personal, com ara contrasenyes o dades bancàries, amb desconeguts en línia. 

Les estafes d’inversió a Telegram i a altres plataformes en línia representen una amenaça real per als inversors i apostadors. L’educació financera i la precaució són les nostres millors eines per evitar caure en aquestes trampes. Estant informat i escèptic davant les promeses de guanys ràpids, podem protegir les nostres finances i evitar ser víctimes d’aquestes estafes cada vegada més comunes en el món digital.

Recorda, si alguna cosa sembla massa bona per ser veritat, probablement ho és. Amb tot això, podem contribuir a fer front als estafadors de l’era digital. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT