PUBLICITAT

La Protecció de Dades al Principat, avui

El dia 28 d’octubre de 2021, després d’un llarg debat, es va aprovar i publicar la Llei Qualificada de Protecció de Dades personals (‹‹LQPD››) a Andorra. Aquesta normativa, que serviria de principal regulació en la matèria al Principat, donava lloc a una alineació de la legislació del nostre país amb la resta de països europeus, després de l’entrada en vigor del Reglament General de Protecció de Dades a Europa (‹‹GDPR›› per les seves sigles en anglès) l’any 2018.

Ara, es compliran dos anys des de la publicació de la LQPD i, què hem aconseguit fins al moment?

Inicialment amb l’arribada de la LQPD, el gruix empresarial del país va percebre aquesta aprovació com a una amenaça i, un cop més, com una nova obligació que serviria per recaptar fons públics al país, a través de les sancions econòmiques que la mateixa Llei preveu.
Amb el pas del temps, les grans empreses del país, han pres aquesta regulació com a una oportunitat de millora. Moltes de les mercantils del país han adaptat els seus procediments als requeriments de la Llei i, després de fer-ho han trobat que la qualitat dels processos ha millorat i que, el client final i/o el ciutadà, es pren aquesta adaptació com a un plus de competitivitat al mercat. Molts d’ells, han trobat una millora significativa amb les relacions amb empreses dels països del voltant on, ja feia anys que aquestes obligacions es venien complint, i aquestes exigien un compliment bilateral per part de les empreses andorranes.

Doncs bé, actualment, l’eix empresarial al Principat es troba potencialment adaptat a la Llei i, fins i tot, hi ha algunes empreses que, sense estar obligats a designar un Delegat de Protecció de Dades (‹‹DPD››) a la companyia, han decidit nomenar aquesta figura per tal de mantenir els procediments actualitzats i millorar constantment la gestió del tractament de dades personals que es fa des de les empreses, en relació amb les dades de clients, treballadors, proveïdors o qualsevol altre.

Això no vol dir que ja no hi hagi feina a fer, puix que ja ens agradaria que haguéssim arribat a aquest punt. Malauradament, hi ha una bona part de les mercantils del país que, ja sigui per la seva magnitud, abast, particularitat o simplement per una qüestió de sensibilitat, entenen que aquesta Llei «no té cap sentit» o, fins i tot, que «mai els afectarà amb ells». Es tracta d’una subestimació al legislador o als ens jurídics del país. Aquesta Llei ens aproxima als països de la Unió Europea, fet que era necessari donada la nostra relació amb ells i al tractament de dades que, inevitablement, les entitats del Principat fan respecte de les dades personals d’un gran nombre de persones europees que ens visiten diàriament i conviuen amb nosaltres.

Ara, algú creu que el Principat aprovarà una Llei per no aplicar-la i deixar-la en paper mullat? Doncs si algú s’està responent que «sí», teniu molt poca esperança en el nostre legislador.

Tanmateix, pel que fa a l’acceptació que aquesta Llei ha tingut a la ciutadania, en un moment inicial, la societat, en termes generals, no entenia quins eres els objectius d’aquesta regulació o quins eren els seus drets com a titulars de les seves dades personals. Ara, cada cop més, treballem en procediments d’inspecció iniciats per particular on es denuncien situacions que posen en risc els seus Drets a la privacitat i la protecció de les seves dades personals. Ens estem trobant amb una societat molt més conscienciada, que exerceix els seus drets i que en sap com fer-ho.

En aquest sentit, l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (‹‹APDA››), ha portat a terme una sèrie de tasques sensibilitzadores que han ajudat la població a conèixer les garanties que aquesta legislació ofereix als interessats i, sobretot, de quina manera es poden exercitar aquestes garanties.

Dos anys després, aquests últims mesos ens estem trobant amb una sèrie de canvis a l’APDA que posen en risc la credibilitat de les autoritats de control i dels professionals que ens dediquem a aquesta branca del Dret. La situació crítica de l’APDA en relació amb el personal del departament d’inspecció, ha provocat nombroses crítiques cap a l’autoritat andorrana i la seva direcció. Ara, seria una ximpleria continuar tirant pedres sobre la nostra teulada, per més surrealista que pugui semblar la situació. Amb l’arribada dels/les nous/ses inspectors/es a través del procediment que es promou a través dels corresponents Edictes, esperem que les persones que arribin al càrrec, ho facin amb ganes i que, plegats, arribem a l’excel·lència al Principat també en aquesta mateixa de Privacitat, Seguretat i Protecció de Dades personals.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT