PUBLICITAT

Benvingut setembre!

L’estiu arriba al final i amb això toca tornar a la rutina.

Setembre és un dels mesos més especials de l’any, ja que suposa deixar de banda el descans i la relaxació propis del període de vacances per tornar a la rutina.

Durant les vacances desconnectem, ens divertim, viatgem i descansem per carregar piles. Però quan aquest període s’acaba, moltes persones experimenten dificultat per habituar-se de nou al ritme de la vida real.

Tornar a la rutina pot convertir-se en una pujada, una muntanya russa de sensacions, però no ha de ser sinònim de trencar amb tot l’estil de vida que hem portat a l’estiu. Tot i que haguem de tornar a la feina, és possible mantenir algunes activitats o hàbits que ens hagin resultat positius durant les vacances. Per exemple, estar una estoneta al sol, dedicar més de temps a l’esport, al ioga, a cuidar-nos, a la lectura...

Com que les vacances són un moment molt esperat per la majoria de les persones, la seva finalització pot generar l’aparició d’algunes emocions poc agradables que dificultin la tornada a les activitats diàries i, sobretot, a la feina. Aquests símptomes són coneguts comunament com a síndrome o depressió postvacacional, terme que al·ludeix a l’estat d’ànim que es desenvolupa durant el procés d’adaptació entre els dos períodes. D’aquesta manera, algunes persones es poden sentir estressades, irritables, amb ansietat i manca d’energia de manera transitòria.

Tot i això, tota crisi és una oportunitat i aquest cas no n’és l’excepció, ja que és possible aprofitar el moment per fixar nous objectius i plans, a més d’un canvi d’hàbits i una bona gestió emocional per comptar amb la motivació necessària per tornar a entusiasmar-se amb la feina i la quotidianitat.

Però com afrontar la tornada a la feina de forma òptima?

Elaborar un pla per readaptar-se a la rutina laboral és fonamental per aconseguir que la tornada de les vacances sigui més senzilla.

D’altra banda, és aconsellable planificar tasques i establir prioritats, a més de plantejar-se objectius realistes i assolibles a mitjà termini. Així mateix, tornar a l’àmbit laboral no implica deixar de banda els moments d’oci i descans, per la qual cosa resulta apropiat fer esports, passar moments amb amics o gaudir d’activitats culturals.

Pensem amb setembre com un mes de novetat i començaments i, per a molts, l’autèntic inici de l’any. Així, és un moment en què tendim a fixar-nos propòsits i metes per motivar-nos i superar-nos respecte de l’any anterior. De fet, encara que n’hi ha que pateixen intensament en acabar la temporada estival, també són moltes les persones que necessiten ordre i rutina al seu dia a dia per sentir-se bé.

Aquí deixo algunes pautes que ens poden ajudar a adaptar-nos a l’inici del nou curs de la millor manera possible, tornant a la vida quotidiana sense angoixes, sense estrès i de la manera més ordenada i saludable possible:

- Tornar uns dies abans perquè el canvi no sigui tan brusc i ens puguem anar aclimatant.
- Entendre i normalitzar que el malestar és transitori. Cal entendre que aquest és adaptatiu i es prolongarà com a molt dues setmanes. En aquest sentit, és important revisar el llenguatge que utilitzem per referir-nos a nosaltres mateixos, ja que moltes vegades fem servir paraules molt dures i crítiques, convertint-nos en el pitjor jutge de les nostres accions.
-  Posar en valor els esforços que estem fent per incorporar-nos a la rutina i no tractar-nos malament si cometem errors, ens equivoquem o no estem al cent per cent des del primer dia.
-  Alegrar-nos per les experiències viscudes durant aquestes vacances, sense deixar-nos portar per la malenconia.
-  Organitzar l’agenda i distribuir tasques. Començar per allò que resulta imprescindible o urgent i deixar per a després les tasques més secundàries.
-  Establir objectius i noves metes realistes. Setembre és un mes ple de començaments i canvis. És essencial que els nostres objectius siguin concrets i viables d’acord amb la nostra situació personal i disponibilitat.
- Procurar relativitzar i prioritzar la nostra salut. Tornar a la rutina és, per a una gran part de la població, un moment ple d’estrès. És important per rebaixar l’ansietat i viure amb més serenitat, aprendre a relativitzar i saber establir límits i moderar el nostre grau d’implicació a les diferents tasques.
- Mantenir un equilibri entre la feina i la vida personal.
- Resoldre problemes o temes pendents. Durant les vacances deixem de banda els problemes, ara cal enfrontar-nos-hi i no deixar que es prolonguin en el temps.
- Reprendre o mantenir els hàbits/activitats d’oci. Tornar a la rutina no ha de ser sinònim de trencar amb tot l’estil de vida que hem portat a l’estiu. Encara que hàgim de tornar a la feina, és possible preservar algunes activitats o hàbits que ens hagin resultat positius durant l’època de vacances.
- Fer descansos, pauses, cada cert temps durant la nostra jornada laboral. Aquests ens ajudaran a mantenir l’energia i evitar la sensació d’esgotament.
- Parar atenció a com ens sentim. Gestionar les nostres emocions, responsabilitzar-nos-en, entendre el que ens succeeix i una vegada gestionades prendre decisions, evitant la impulsivitat, permetent-nos temps per pensar, valorar i decidir.
- Meditar (o mindfulness), perquè ens ajuda a ser present al moment i reduir l’ansietat sobre el que ens espera a l’oficina/treball.
- Cuidar la nostra alimentació, beure molta aigua, fer exercici físic i dormir.
- Tenir una mentalitat positiva. Tornar a la feina, a la rutina no és tan dolent com sembla. Cal enfocar-ho des d’un altre punt de vista. Hem gaudit d’uns dies de descans i ara tornem a un espai on poder reprendre la nostra rutina, desenvolupar-nos professionalment i personalment i sentir-nos realitzats.

Si estimes la teva feina com jo, segur que estàs d’acord amb mi que la tornada a la rutina té moltes coses positives.

Setembre és una oportunitat per prendre la tornada a la feina com un nou període on canviar allò que no ens agrada i començar a treballar per transformar-ho.

Evitem l’anomenada depressió postvacacional!

BENVINGUT SETEMBRE!.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT